خواص بابونه چیست؟ فواید جادویی بابونه
تصور کنید که یک فنجان چای بابونه داغ در دستانتان است و عطر دلپذیر آن تمام فضا را پر کرده است. این گیاه کوچک با گلهای زیبا، نه تنها به عنوان یک نوشیدنی آرامشبخش شناخته میشود، بلکه در دل خود دنیایی از خواص درمانی نهفته دارد. از کمک به خواب بهتر گرفته تا تسکین مشکلات گوارشی، بابونه میتواند راز سلامتی و آرامش شما باشد. گل بابونه یک گیاه معطر است که خواص درمانی بسیاری زیادی دارد. گلبرگهای گیاه بابونه به رنگ سفید است و رگههایی نامنظم دارد. مصرف این گیاه از دیرباز به سبب تاثیرات آن بر روی سلامتی، رایج بوده است. در این مطلب بررسی خواص بابون میپردازیم. با ما همراه باشید تا با این گیاه پرخاصیت آشنا شوید.
معرفی گیاه بابونه
بابونه یکی از قدیمیترین گیاهان دارویی شناختهشده است. در مصرف این گیاه بیشتر جنبه خواص بابونه برای سلامتی مدنظر بوده تا زیبایی و معطر بودن آن. بابونه در خانواده گیاهان کاسنیان مانند بابا آدم، گل کاسنی و گل آفتابگردان قرار میگیرد و خود به دو دسته رومی و آلمانی تقسیم میشود.
تاثیر بابونه بر روی مو
گیاه بابونه ویتامینهایی نظیر A, D و ویتامین ب کمپلکس را درون خود دارد. همانطور که میدانید این ویتامینها تاثیرات مثبتی بر روی مو دارند. به همین دلیل بسیاری از شرکتهای تولید شامپو از عصاره بابونه در تولید شامپوهای خود استفاده میکنند. طبیعی است که خواص بابونه بر روی مو با استفاده مستقیم از آن به صورت دمنوش بیشتر خود را نشان میدهد. یکی از تاثیرات بابونه بر روی مو، درمان شوره سر و خارش حاصل از آن است. این تاثیر با استفاده از ویتامینهای A ,E است. این دو ویتامین خاصیت نرمکنندگی پوست سر، ضدالتهابی و آنتیباکتریال دارند. به همین دلیل با مصرف بابونه خشکی سر و خشکی پوست آن به راحتی از بین میرود. بابونه همچنین میتواند سبب درخشش موها شود. افرادی که از کدری موهای خود رنج میبرند میتوانند با استفاده از دمنوش بابونه و یا شامپوهای حاوی عصاره بابونه، درخشندگی را به موهای خود برگردانند. ب کمپلکس موجود در بابونه میتواند سبب جلوگیری از ریزش مو شود؛ زیرا این ویتامین خاصیت ضدالتهابی دارد و با کاهش التهاب پوست سر، بخش زیادی از ریزش مو نیز متوقف میشود. به همین دلیل اگر از ریزش مو رنج میبرید، بهتر است به سراغ مصرف روزانه بابونه بروید.
مطلب پیشنهادی: بهترین ورزش ها برای لاغری شکم
درمان پوست با بابونه
خواص بابونه به سبب ترکیبات آن بر روی پوست انکار نشدنی است. از بابونه هم به صورت موضعی و هم به صورت دمنوش میتوان برای سلامت پوست استفاده کرد. یکی از مهمترین تاثیرات بابونه بر روی پوست، خاصیت ترمیمکنندگی آن است. بابونه میتواند به راحتی جای زخم، جوش، پسوریازیس و اگزما را از میان ببرد و یا فرایند بهبود آنها را تسریع کند. از بین بردن تیرگیهای اطراف چشم یکی دیگر از خاصیتهای بابونه است. برای استفاده از این خاصیت بابونه میتوان هم به استفاده از کرمها حاوی عصاره بابونه روی آورد و هم به صورت خانگی از بابونه استفاده کرد. برای درمان خانگی باید ابتدا کیسه حاوی دمنوش بابونه را به مدت چند دقیقه درون آب جوش قرار دهید. پس از منتظر بمانید تا خنک شود. در نهایت کیسههای دمنوش را بر روی چشمان خود بگذارید. برای مشاهده تاثیر بابونه، باید این عمل را هر روز انجام دهید. ویتامین C موجود در گیاه بابونه به روشن شدن پوست هم کمک میکند. ویتامین C این کار را از طریق از بین بردن سلولهای مرده و آسیبدیده پوست انجام میدهد. به همین دلیل در جریان درمان، جای زخم و جوش در روی پوست هم از بین خواهد رفت.
در صورت وجود خشکی بر روی پوست، استفاده از کرمهای حاوی بابونه بهترین کار است. ویتامینهای A، E و D به دلیل خاصیت ضد التهابی که دارند، به راحتی خشکی پوست را درمان میکنند. علاوه بر این اگر از پیری زودرس پوست خود ترس دارید، بهترین توصیه برای شما استفاده از محصولات حاوی عصاره بابونه است. پس خواص بابونه به عنوان یک آنتیاکسیدان قوی از تسریع روند پیری پوست جلوگیری میکند.
بابونه و دیگر خواص آن
بابونه، خواص بسیار زیادی در سلامت انسان دارد. در ادامه دیگر خواص بابونه برای سلامتی انسان را ذکر میکنیم:
بابونه و کنترل دیابت
تاثیر بابونه به خصوص دمنوش آن، در کنترل قند خون اثبات شده است. با مصرف بابونه پس از خوردن غذا، میتوان به راحتی قند خون را کاهش داد. در رژیم غذایی دیابتی نیز دمنوش بابونه به عنوان یک نوشیدنی مناسب تجویز میشود.
خواص بابونه برای سرماخوردگی
از خواص بابونه میتوان به تسکین دردها و علائم سرماخوردگی اشاره کرد. این گیاه در پیشروی ویروسها در بدن هم جلوگیری میکند. برای کاهش عفونتهای تنفسی، ترشحات بینی و سینوزیتها نیز از بابونه استفاده میکنند. به همین دلیل بابونه میتواند به کاهش علائم سرماخوردگی و همچنین کاهش دوره بیماری منجر شود.
بابونه و لاغری
از جمله تاثیرات بابونه، کاهش اشتها است. به همین دلیل استفاده از این گیاه و دمنوش آن در بسیاری از رژیمهای لاغری متداول است. بابونه کاهش اشتها را از طریق ترشح سروتونین انجام میدهد. از طرفی نوشیدن دمنوش این گیاه به صورت روزانه، منجر به کاهش انسولین میگردد. کاهش مقاومت سلولهای بدن به انسولین، لاغری را در پی دارد. پس این دمنوش در رژیم لاغری بسیار موثر است.
گیاه بابونه و درمان مشکلات گوارشی
بابونه برای معده سنگین نیست و مصرف آن هم فواید بسیاری برای معده دارد. به همین دلیل با مصرف بابونه بیماریهای معده از جمله زخم معده، ورم معده و غیره درمان میشود. از طرفی بسیاری از طبیبان طب سنتی بابونه را برای رفع نفخ، از بین بردن کرم روده و معده تجویز میکنند. در برخی بیماریها از جمله نفخ مصرف این گیاه به صورت ناشتا توصیه میشود.
تاثیر بابونه بر سیستم عصبی
از مهمترین خواص بابونه که تاثیرات مثبت آن بر روی بر روی سیستم عصبی است، نباید غافل شد. بابونه از قدیم به عنوان یک مقوی سیستم عصبی شناخته میشده است. به همین دلیل در درمان بسیاری از بیماریهای سیستم عصبی از جمله درمان میگرن و دیگر دردهای عصبی به کار برده میشود. بابونه، به عنوان یک آرامبخش موثر باعث کاهش اضطراب نیز میشود.
بابونه و خاصیت ضد سرطانی
همانطور که گفتیم، بابونه خاصیت ضدالتهابی دارد. آنتیاکسیدانهای موجود در بابونه در کاهش خطر ابتلا به انواع سرطان موثر هستند. یک آنتیاکسیدان به نام اپی جنین میتواند تاثیر مثبتی در کاهش رشد تومورهای مغزی داشته باشد و این آنتیاکسیدان در بابونه موجود است که باعث به تاخیر افتادن ابتلا به سرطان می شود.
بابونه و بیماریهای قلبی
فلاونوئید نوعی آنتیاکسیدان موجود در گیاه بابونه است. این آنتیاکسیدان موجب کاهش فشار خون و همچنین کاهش سطح کلسترول میشود و به این ترتیب خطر ابتلا به بیماریهای قلبی و عروقی را کاهش داده و در صورت ابتلا خطر مرگ ناشی از این بیماریها را از بین میبرد.
مطلب پیشنهادی: رژیم کتوژنیک چیست؟
تاثیرات بابونه برای زنان
خواص بابونه برای درمان بیماریهای مختص زنان، بسیار است. تسکین دردهای رحمی از جمله خواص درمانی بابونه محسوب میشود. دردهای رحمی و گرفتگیهای عضلانی زنان اغلب مربوط به پیش از شروع قاعدگی است. مصرف چای بابونه میتواند این دردها را بهبود دهد. اضطراب، تنشهای عضلانی، سردرد و تورم سینه نیز که پیش از قاعدگی رخ میدهد را هم میتوان با استفاده از بابونه کاهش داد. از دیگر تاثیرات بابونه برای زنان، رفع و بهبود بیماری کیست تخمدان است. کیست تخمدان به عنوان یک بیماری شایع در میان بانوان اغلب به علت سبک زندگی نادرست به وجود میآید. با مصرف چای بابونه میتوان شاهد ایجاد تاثیرات مثبتی در بهبود کیستهای تخمدان زنان بود. بابونه به خاصیت ضدالتهابی هم معروف است. به همین دلیل از دیگر تاثیرات آن درمان التهابات زنان از جمله عفونتها است. درمان عفونتهای زنان از طریق خاصیت ضدعفونی بابونه هم امکانپذیر است. با مصرف بابونه به راحتی رشد میکروارگانیسمها و دیگر مواد مضر مانند باکتریها و قارچها را در بدن کنترل میشود. از طرفی با مصرف بابونه علائم این عفونتها مانند خارش، سوزش و تحریک هم به راحتی قابل کنترل است. خواص بابونه را برای افزایش شیر مادر هم نباید نادیده گرفت. بابونه با خاصیت آرامشبخشی که بر سیستم عصبی هورمونها دارد، میتواند شیر مادر را افزایش دهد. برای استفاده از این اثر بابونه باید آن را به صورت دمنوش مصرف کرد.
نحوه استفاده از بابونه
به روشهای مختلفی میتوان از خواص بابونه استفاده کرد. این روشها شامل:
- دمنوش بابونه: برای مصرف بابونه به صورت دمنوش، گل این گیاه را خشک میکنند. سپس باید گلهای خشکشده را همراه با آب جوش دم کرد. به این ترتیب میتوان به راحتی از خواص دمنوش بابونه بهره برد.
- روغن بابونه: روغن بابونه نیز تاثیرات خاص خود را دارد. این روغن را میتوان برای مواردی که نیاز به استفاده موضعی دارد، مصرف کرد. به عنوان تسکین انواع درد، کاهش التهاب پوست، بهبود جای زخم و غیره.
- قطره بابونه: قطره بابونه را با استفاده از عصاره بابونه درست میکنند. این قطره برای درمان التهابات دهانی و کاهش نفخ به کار میرود.
- بخور بابونه: برای استفاده از خواص بابونه برای بهبود بیماریهای تنفسی و سینوسی استفاده از بخور آن میتواند مفید باشد. بخور این گیاه همچنین برای روشن شدن و جوانسازی پوست صورت، از بین بردن سلولهای مرده پوست و کاهش چینوچروک تاثیر دارد.
مطلب پیشنهادی: خواص زردچوبه
چه افرادی نباید از گیاه بابونه استفاده کنند؟
افراد با ویژگیهای زیر نباید بابونه را مصرف کنند مگر با مشورت و دستور مستقیم پزشک:
- افرادی که سابقه حساسیت نسبت به گلها و گرده آنها را دارند. افراد با سابقه حساسیت فصلی نیز در این دسته قرار میگیرند. به خصوص اینکه امکان آلودگی بابونه به گرده سایر گیاهان وجود دارد.
- افرادی که سابقه حساسیت نسبت به انواع محصولات بابونه را داشتهاند. ممکن است مصرف بابونه عوارض جبرانناپذیری را برای آنان به همراه داشته باشد.
- امکان آلودگی چای بابونه به اسپورهای بوتولیسم (نوعی باکتری خطرناک) وجود دارد. علاوه بر بابونه عسل و دیگر محصولات طبیعی هم امکان آلودگی به این باکتری را دارند به همین دلیل بهتر این است که نوزادان و خردسالان از مصرف محصولات حاوی بابونه بدون دستور پزشک پرهیز کنند.
- افرادی که داروهای خاص دیگر مانند داروهای ضد انعقاد، آسپرین، وارفارین و غیره را مصرف میکنند، نمیتوانند بابونه را مصرف کنند.
- افراد مبتلا به بیماریها خاص مانند سرطانهای سینه، تخمدان، رحم، اندومتریوز یا فیبروم رحم هستند و یا سابقه ابتلا به این بیماریها را دارند نمیتوانند بابونه را مصرف کنند.
جمعبندی
بابونه یک گیاه معطر و موثر برای درمان بیماریها است. به دلیل خواص بابونه از دیرباز این گیاه مورد استفاده افراد و طبیبان طب سنتی بوده است. از خواص آن میتوان به بهبود پوست و مو، کاهش ابتلا به بیماریهای سرطانی، کاهش ابتلا به بیماریهای قلبی، بهبود دردهای عضلانی، بهبود سیستم گوارش و غیره اشاره کرد.
این مطلب صرفا با هدف آموزش و اطلاعرسانی منتشر شده است. پیش از استفاده از توصیههای این مطلب حتما با پزشک متخصص مشورت کنید. برای اطلاعات بیشتر بیانیهی رفع مسؤولیت بلاگ فیتوجت را مطالعه نمایید.
دیدگاه شما