خواص طالبی چیست؟ فواید و ارزش غذایی طالبی
اگر به دنبال یک میوه شیرین، آبدار و سرشار از خواص شگفتانگیز هستید، طالبی همان انتخابی است که نباید از دست بدهید! این میوه تابستانی نه تنها طعمی بینظیر دارد، بلکه گنجینهای از ویتامینها و مواد معدنی مفید برای بدن شماست. طالبی یک میوه بسیار خوش طعم تابستانی است. طالبی در کنار طعم خوشایند خود دارای مواد مغذی بسیار زیادی است. خواص طالبی آنقدر زیاد است که بسیاری از افراد تمایل دارند به طور ویژه آن را در رژیم غذایی خود بگنجانید. اگر میخواهید فواید طالبی را به طور کامل بدانید با ما تا انتهای این مطلب همراه باشید.
ارزش غذایی طالبی
در طالبی مقادیر بسیار زیادی از مواد مغذی وجود دارد که باعث خواص طالبی برای بدن میشوند. بررسیها نشان میدهد که در هر ۱۰۰ گرم از طالبی مواد مغذی مطابق زیر وجود دارند.
- کالری: ۳۴ kcal
- آب: ۹۰.۲ g
- پروتئین: ۰.۸۴ g
- چربی: ۰.۱۹ g
- کربوهیدرات: ۸.۱۶ g
- فیبر: ۰.۹ g
- قند: ۷.۸۶ g
- کلسیم: ۹ mg
- آهن: ۰.۲۱ mg
- پتاسیم: ۲۶۷ mg
- دارای ۷.۳۶ میلی گرم ویتامین C
قند موجود در طالبی از انواع مختلفی از قندها تأمین میشود. انواع قندهای ساکاروز، گلوکز، فروکتوز، مالتوز، گالاکتوز و… تامین میشود. همچنین مقادیر قابل توجهی از بسیاری از مواد مغذی دیگر مانند منیزیم، فسفات، سدیم، زینک، مس و مواد دیگر است که مصرف آنها میتواند در تأمین سلامت شما بسیار موثر باشد.
مطلب پیشنهادی: سیاه دانه برای چی خوبه؟
مهمترین خواص طالبی
فواید طالبی بسیار بیشتر از آن چه میپندارید است. طالبی دارای بسیاری از مواد مغذی است و خاصیتهای بسیاری مانند ضد التهاب بودن دارد که میتوانند برای بدن بسیار مفید باشند. در ادامه برخی از مهمترین خواص طالبی را برای شما ذکر خواهیم کرد.
خواص طالبی برای کبد چرب
یکی از فواید طالبی برای کبد است. کبد محل اصلی متابولیسم بسیاری از مواد غذایی است و بسیاری از رادیکالهای آزاد و استرسهای اکسیداتیو در کبد به وجود میآیند، در سلامت کبد بسیار موثر باشد. به علاوه در طالبی مقادیر قابل توجهی از ویتامین C و فیبر وجود دارد که میتوانند باعث بهبود سلامت کلی دستگاه گوارش شوند. پتاسیم نیز یکی از موادی است که برای عملکرد صحیح بافتهای بدن از جمله کبد و سالم ماندن سلولها بسیار مهم است. طالبی مقدار قابل توجهی از پتاسیم مورد نیاز روزانه شما را نیز تأمین خواهد کرد.
خواص طالبی برای قلب
در بدن انسان و در اثر متابولیسم مواد مختلف مولکولهایی به نام رادیکالهای آزاد به وجود میآیند. رادیکالهای آراد باعث ایجاد استرس اکسیداتیو در بدن میشوند. استرس اکسیداتیو میتواند به سلولهای بدن شما به شدت آسیب بزند و زمینه ساز ابتلا به بسیاری از بیماریها مانند بیماری های قلبی و سرطانها باشد. آنتی اکسیدانها موادی هستند که وجود آنها در بدن شما ضروری است. این آنتی اکسیدانها میتوانند در بدن با رادیکالهای آزاد مقابله کنند و اثر آنها را خنثی کنند.
طالبی سرشار از ویتامین A، ویتامین C، مواد معدنی و ترکیبات گیاهی است که به عنوان آنتی اکسیدان در بدن عمل میکنند. وجود ویتامین C به قدری در طالبی شاخص است که مصرف تنها یک فنجان از طالبی میتواند تقریباً ۶۵ درصد از نیاز روزانه بدن یک فرد بالغ به ویتامین C را تامین کند.
مطالعات نشان میدهند که مصرف کافی ویتامین C میتواند از بروز بیماریهای مرتبط با استرس اکسیداتیو و عدم تعادل بین رادیکالهای آزاد جلوگیری کند و دفاع آنتی اکسیدانی بدن را بهبود ببخشد. برخی از مطالعات اخیر نیز نشان دادهاند که مصرف ویتامین C میتواند شانس ابتلا به برخی از بیماریها مانند سرطان سینه، سرطان معده، سرطان پانکراس، سرطان ریه و سرطان پروستات را کاهش دهد. همچنین علاوه بر ویتامین C، طالبی حاوی ترکیبات آنتی اکسیدانی دیگری مانند پلی فنولها مانند اسید گالیک، روتین و رنگدانه گیاهی کورستین است.
خواص طالبی برای چشم
چندین ترکیب گیاهی موجود در طالبی از جمله کاروتنوئیدهای بتاکاروتن، لوتئین و زآگزانتین ممکن است با محافظت در برابر آسیب اکسیداتیو به سلامت چشم کمک کنند. دژنراسیون ماکولای مرتبط با سن ARMD، یکی از رایجترین بیماریهای چشمی در حال حاضر در سرتاسر جهان است که سبب کاهش بینایی در افراد مسن میشود. مطالعات نشان میدهند که مصرف رژیمهای غذایی غنی از رنگدانههای کاروتنوئیدی میتواند در کاهش شانس ابتلا به این بیماری بسیار مفید واقع شود.
خواص طالبی برای کودکان
همان طور که گفتیم طالبی سرشار از مواد مغذی مختلف است. کودکان در سنین رشد و نمو قرار دارند و به همین دلیل نیز تغذیه درست و دریافت مواد مغذی در آنها از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است. یکی از مواد مغذی که به طور قابل توجهی در طالبی یافت میشود ویتأمینها هستند. در طالبی مقادیر زیادی از ویتامین C وجود دارد. این ویتامین در بدن میتواند باعث تقویت فعالیت سیستم ایمنی شود. بعلاوه در ساختار طالبی مقادیر قابل توجهی از ویتامین A نیز وجود دارد. این ویتامین نه تنها یک آنتی اکسیدان قوی است بلکه میتواند در رشد و نمو، ارتباطات سلولی و تولید مثل نیز بسیار مؤثر باشد.
خواص طالبی برای ریه
خواص طالبی ریه را نیز در بر میگیرد. برخی از مطالعات نشان میدهند که مصرف طالبی برای افراد مبتلا به آسم ممکن است مفید باشد. بتاکاروتن ها تحت عنوان ویتامین A در طالبی وجود دارند که میتواند در بهبود آسم کمککننده باشد. به علاوه در طالبی آنتی اکسیدانهای زیادی از جمله کولین در طالبی وجود دارند که ممکن است باعث کاهش التهاب در افراد مبتلا به آسم شود.
مقالهای برای شما: استپ وزنی چیست؟
خواص طالبی برای پوست و مو
ویتامین A و ویتامین C موجود در طالبی دارای فواید بسیار زیادی برای پوست و مو هستند. همچنین ویتامین C به حمایت از تولید کلاژن طبیعی، پروتئین ساختاری اولیه در مو، غضروف و پوست کمک میکند. در واقع این میوه می تواند تا حدی سبب جلوگیری از ریزش مو میشود/
خواص طالبی برای مردان
در میان خواص طالبی برخی از خواص وجود دارند که هم در مردان و هم در زنان میتوانند قابل توجه باشند. طالبی میتواند از به وجود آمدن کم آبی در بدن شما جلوگیری کند، سیستم ایمنی و سلامت قلب شما را تقویت کند، دستگاه گوارش را بهبود ببخشد و از ایجاد مشکلاتی مانند یبوست جلوگیری کند، استرس و اضطراب را کاهش دهد و باعث درمان بیخوابی و کاهش ریزش موها شود.
یکی دیگر از فواید طالبی برای مردان نقش آن در افزایش اسپرمها است. برخی از مطالعات انجام شده در این زمینه نشان میدهند که مادهای به نام سیترولین در طالبی وجود دارد که باعث بهبود خونرسانی به اندامهای جنسی آقایان میشود. به علاوه یک اسید آمینه به نام آرژنین نیز در طالبی وجود دارد که باعث کاهش التهاب و ورم در بدن میشود و میتواند تعداد اسپرمها را افزایش دهد.
به طور کلی مصرف طالبی ممکن است بتواند نیروی جنسی را در آقایان افزایش دهد و با افزایش قدرت باروری از مشکلات ناتوانی جنسی در آقایان پیشگیری کند یا باعث بهبود آن شود. در هر صورت مطالعات انجام شده در این زمینه در حال حاضر کافی نیستند و به مطالعات بیشتری برای تأیید قطعی این خواص طالبی نیاز داریم.
خواص طالبی برای زنان
فواید طالبی برای زنان نیز بسیار زیاد است. از خواص منحصر به فردی که مصرف طالبی میتواند برای زنان داشته باشد میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
- تقویت پوست و مو: پوست و مو و سلامت نگه داشتن آنها در خانمها از اهمیت بسیار ویژهای برخوردار است. طالبی سرشار از آب است و میتواند روند پیری پوست شما را به تعویق بیاندازد. به علاوه در طالبی مقادیر بسیار زیادی از ویتأمینها مانند C و A وجود دارد که میتوانند برای سلامت پوست و مو بسیار مفید باشند.
- کاهش استرس: مطالعات نشان میدهند که خانمها بسیار بیشتر از آقایان از استرس و اضطراب رنج میبرند. مصرف طالبی به دلیل مواد مغذی موجود در آن میتواند باعث کاهش استرس و اضطراب در شما شود.
- مفید در بارداری: مصرف طالبی به دلایلی که توضیح دادهایم میتواند در زمان بارداری نیز بسیار مفید باشد و برخی از نیازهای تغذیهای مهم مانند فولات را در مادر و جنین تأمین کند.
- کاهش دردهای قاعدگی: شاید یکی از مهمترین خواص طالبی برای خانمها کاهش دردهای قاعدگی باشد. جالب است بدانید که برخی از تحقیقات نشان میدهند که مصرف طالبی یا آب آن ممکن است باعث کاهش گرفتگیهای عضلانی شود و دردهای شکمی را کاهش دهد.
مطلب پیشنهادی: رژیم کتوژنیک چیست؟
خواص طالبی در بارداری
بارداری یکی از دوران حساس و مهم برای مادر و جنین به حساب میآید. در این دوران تغذیه و دریافت مواد مغذی به صورت کافی برای مادر و جنین از اهمیت بسیار ویژهای برخوردار است. یکی از مهمترین موادی که جنین برای تقسیم سلولی و رشد و نمو صحیح به آن احتیاج دارد فولات است. اهمیت فولات در دوران بارداری به قدری بالا است که نبود و یا کمبود آن میتواند حتی باعث ایجاد ناهنجاریهایی در بدن نوزاد شود.
در طالبی مقادیر قابل توجهی از فولات وجود دارد و این باعث شده است که فواید طالبی در بارداری نیز بسیار مورد توجه قرار بگیرد. طبق گفته کلینیک مایو، زنان باردار و زنان در سنین باروری باید روزانه ۴۰۰ تا ۶۰۰ میکروگرم فولات مصرف کنند.
خواص طالبی برای کاهش وزن
در طالبی مقادیر زیادی از فیبر وجود دارد. فیبر موجود در طالبی از چندین جهت به شما کمک خواهد کرد. در اولین قدم فیبر باعث بهبود عملکرد دستگاه گوارش شما میشود. در قدم بعدی فیبر با هضم آهستهتر خود باعث میشود، برای مدت خیلی طولانیتری احساس سیری کنید و گرسنه نشوید. این باعث میشود غذای بسیار کمتری استفاده کنید و به پروسه کاهش وزن شما کمک خواهد کرد. همچنین طالبی میتواند یکی از میانوعدههای مناسب در رژیم لاغری باشد.
طالبی برای زخم معده
مطالعات نشان میدهند که زخمهای معده که در جداره داخلی معده ایجاد میشوند معمولاً به دو علت کلی بروز میکنند. این علل شامل عفونت معده با هلیکوباکتر پیلوری و در قدم بعدی استفاده از داروهای ضد درد غیر استروئیدی است که ممکن است پوشش داخلی معده را از بین ببرند و به آن آسیب برسانند. اگرچه غذاها به طور مستقیم باعث ایجاد زخم معده نمیشوند، اما مصرف برخی از خوراکیها میتواند در جلوگیری از ابتلا به زخم معده مؤثر باشد و یا باعث بهبود آن شود.
یکی از مطالعات انجام شده در هاروارد نشان میدهد که رژیمهای غذایی سرشار از ویتامین A میتوانند با کاهش شانس ابتلا به زخم معده شوند. طالبی یکی از موادی است که سرشار از ویتامین A است. علاوه بر این میتوانید از هویج، کدو حلوایی، کلم پیچ، اسفناج، کلم بروکلی، گوجه فرنگی، فلفل دلمهای قرمز و انبه نیز استفاده کنید. بسیاری از مواد غذایی نیز در با ویتامین A غنی میشوند که میتوانید از آنها استفاده کنید.
طالبی برای رفلاکس معده
رفلاکس معده یکی از مشکلات رایج در سرتاسر دنیا است که بسیاری از افراد از آن رنج میبرند. در این بیماری اسفنکتر بین معده و مری خاصیت ارتجاعی خود را تا حدودی از دست میدهد و در اثر این اتفاق اسید معده میتواند به مری برگردد. مطالعات نشان میدهند که تغییر رژیم غذایی میتواند به طور قابل توجهی بر رفلاکس اسید تأثیر بگذارد.
داشتن یک رژیم متعادل با سبزیجات، پروتئین و میوهها میتواند بهترین گزینه باشد. به طور کلی مصرف خوراکیهایی که دارای اسید کمتری هستند میتواند برای افراد مبتلا به اسید معده بسیار مفید باشد. یکی از این گروههای غذایی طالبی، خربزه، هندوانه و… هستند که دارای خاصیت اسیدی بسیار کمی هستند.
آیاطالبی چاقکننده است؟
طالبی دارای مواد مغذی بسیار زیادی است. هر ۱۰۰ گرم از طالبی ۳۴ کیلوکالری دارد. این به نسبت کالری کمی محسوب میشود. کالری طالبی و مواد مغذی فراوان موجود در آن باعث میشود از آن به عنوان یک ماده مفید در پروسه لاغری و رژیمهای کاهش وزن استفاده شود. در هر صورت مقادیری از قند نیز در طالبی وجود دارد که در صورت مصرف بیش از حد آن ممکن است قند زیادی به بدن خودتان وارد کنید و در معرض افزایش وزن قرار بگیرید. بنابراین در یک رژیم لاغری مناسب باید به این مورد دقت کرد.
طالبی حساسیتزا است؟
اگرچه طالبی یک میوه بسیار محبوب در بین افراد است. اما برخی از افراد ممکن است به این میوه آلرژی داشته باشند. البته این علائم میتوانند از نظر شدت متفاوت باشند. برخی از رایجترین علائمی که ممکن است در اثر حساسیت به طالبی ایجاد شود شامل موارد زیر است.
- خارش دهان
- احساس سوزن سوزن شدن در سقف دهان
- تورم صورت
- تورم گلو، لبها یا زبان
- خارش پوست
- حالت تهوع یا استفراغ
- تنگی نفس، از جمله خس خس سینه
- اسهال
- گرفتگی سینوس
در صورتی که با خوردن طالبی دچار هر کدام از علائم آلرژی شدید ضروری است که سریعاً به پزشک مراجعه کنید.
مطلب پیشنهادی: یوگا چیست؟
خوردن طالبی و عسل خطرناک میباشد؟
دسرهای تابستانی یکی از مواردی هستند که به طور عمدهای در آنها از ترکیب میوهها و عسل استفاده میشود. این مسأله باعث میشود که بسیاری از افراد این را بپرسند که آیا خوردن طالبی با عسل میتواند خطرناک باشد؟
طالبی ورقه شده با آب و پوست لیموترش تازه، عسل، برگ ریحان و فلفل کوهی له شده یا دانه فلفل سیاه، سالاد زیبایی درست میکند. فوقالعاده خوشمزه و با طراوت است. با این حال جالب است بدانید که طبق تحقیقات انجام شده تا به حال مصرف عسل با طالبی عارضه جانبی خاصی را به دنبال نخواهد داشت. برعکس تحقیقات نشان میدهند که مصرف عسل و فرآوردههای گوشتی ناسازگار هستند و ترکیب این مواد با کیفیتهای مختلف میتواند باعث ایجاد بسیاری از مشکلات سلامتی و بیماریها شود.
مضرات طالبی
به طور کلی طالبی دارای عوارض جانبی بسیار کمی است و مصرف آن برای بسیاری از افراد میتواند بیخطر باشد. با این حال مصرف طالبی نیز مانند بسیاری از مواد دیگر میتواند باعث ایجاد برخی از عوارض جانبی در افراد شود. در ادامه برخی از مهمترین این عوارض را بررسی میکنیم.
آلرژی
مصرف طالبی ممکن است باعث ایجاد آلرژی در برخی از افراد شود. در این موارد عوارضی مانند تب، اسهال و گرفتگی شکم رایج هستند.
عفونت سالمونلا
مطالعات نشان میدهند که طالبی به دلیل پوست خشن و تار مانند و محتوای اسیدی کم خود با احتمال بالایی ممکن است به باکتری سالمونلا آلوده باشد. به طور کلی استفاده نادرست از گوشت، لبنیات و سایر محصولات غذایی میتواند باعث عفونت سالمونلا شود.
علائم شایع در طی این عفونت شامل اسهال، استفراغ، حالت تهوع و درد شکم است. مهم است بدانید که عفونت شدید و کنترل نشده سالمونلا ممکن است باعث ایجاد مرگ شود. به همین دلیل نیز نیاز است ه در صورت مشاهده هر کدام از علائم ابتلا به عفونت سالمونلا سریعاً به پزشک متخصص مراجعه کنید تا در صورت امکان به درمان آن اقدام کنید.
هایپر کالمی
در ساختار طالبی مقادیر بسیار زیادی از پتاسیم وجود دارد. در برخی از موارد مانند ابتلا به بیماریهای کلیوی ممکن است بدن شما نتواند به راحتی از پتاسیم اضافی خلاص شود. در چنین شرایطی وجود پتاسیم اضافی ممکن است باعث ایجاد هایپرکالمی در بدن شما شود و مشکلاتی را در سلامتی شما ایجاد کند.
مشکلات گوارشی
اگرچه فیبر برای سلامت بدن شما بسیار اهمیت دارد و میتواند بسیاری از مشکلات گوارشی را بهبود ببخشد اما زیاده روی در مصرف آن نیز ممکن است با مشکلاتی همراه باشد. اگر اسهال ، گرفتگی عضلات یا مشکل در هضم غذا دارید، هضم مقادیر زیادی فیبر میتواند برای رودههای شما سخت باشد. به علاوه اگر سرطان یا بیماری التهابی دارید یا جراحی روده انجام دادهاید، بهتر است فیبر را در رژیم غذایی خود محدود کنید.
مطلب پیشنهادی: خواص ازگیل چیست؟
نتیجهگیری
طالبی یکی از خوراکیهای بسیار خوشمزه است که در سرتاسر دنیا طرفداران پر و پا قرص خود را دارد. طالبی حاوی ویتأمین C، آنتی اکسیدانهای کاروتنوئید و چندین ماده مغذی حفاظتی و ترکیبات گیاهی دیگر است. افزودن طالبی به رژیم غذایی شما میتواند دارای فواید بسیار زیادی باشد. با جایگذاری طالبی در رژیم غذاییتان میتوانید از مقادیر مناسبی از آنتی اکسیدانها استفاده کنید و به علاوه میتوانید از ایجاد برخی از بیماریهای زمینهای مانند دژنراسیون ماکولا مرتبط با سن و برخی سرطانها جلوگیری کنید.
بهترین کاری که میتوانید بکنید این است که طالبی را به طور متعادلی به رژیم غذایی خود اضافه کنید. در این حالت میتوانید از فواید زیاد و بینظیر این میوه استفاده کنید و در عین حال نیز از طعم بینظیر آن لذت ببرید.