خواص و فواید زیره سبز و سیاه که باید بدانید!
تصور کنید یک دانه کوچک که علاوه بر افزودن طعمی خوشمزه به غذاهای شما، بتواند فواید بیشماری برای سلامتی داشته باشد. زیره دقیقاً همین دانه شگفتانگیز است! از کاهش وزن گرفته تا تقویت گوارش و حتی افزایش انرژی، این ادویه کوچک میتواند تاثیرات بزرگی بر بدن شما بگذارد. این موارد تنها گوشهای از خواص زیره هستند.
بسیاری از غذاهای بومی و سنتی متعلق به مدیترانه و آسیای جنوب غربی از زیره در ساختار خود استفاده میکنند. به علاوه از روغن زیره نیز برای تهیه عطر استفاده میشود. مطالعات و تحقیقات انجام شده در زمینه خواص زیره نشان میدهند که زیره دارای فواید سلامتی مانند بهبود هضم و کاهش عفونتهای ناشی از غذا است. همچنین برخی از مزایای کمتر شناخته شده مانند کاهش وزن و بهبود سطح قند خون و کلسترول از خواص زیره به شمار میروند.همچنین زیره میتواند یک انتخاب فوقالعاده در رژیم لاغری شما باشد. در ادامه این مقاله برخی از مهمترین خواص زیره که به صورت علمی اثبات شدهاند را برای شما ذکر میکنیم و به بررسی موارد دیگری نظیر عوارض و نحوه مصرف نیز خواهیم پرداخت. با ما همراه باشید.
معرفی مهمترین خواص زیره
همان طور که اشاره کردیم مصرف زیره دارای خواص فراوانی است که باعث شده است از آن در طب سنتی به طور گستردهای استفاده شود. برای نسلها، مردم از خواص زیره برای درمان بیماریهایی مانند سوء هاضمه و اسهال گرفته تا سردرد استفاده میکردند. مردم هند از آن برای درمان سنگ کلیه و مثانه، بیماریهای چشمی و حتی جذام استفاده کردهاند. در حال حاضر تحقیقات و مطالعات علمی بسیاری انجام شده است تا مشخص شود که آیا این خواص حقیقی هستند یا نه. برخی از مواردی که به اثبات رسیدهاند شامل موارد زیر هستند.
خواص زیره برای سرماخوردگی
برخی از مطالعات انجام شده در این زمینه نشان میدهد که مصرف زیره میتواند باعث کشتن برخی از باکتریهایی شوند که میتوانند پس از ورود به بدن باعث ایجاد بیماریهای مختلفی شوند. یک مطالعه آزمایشگاهی نشان داد که مصرف زیره سبز میتواند باعث محدود شدن رشد در میکروارگانیسمها شود. این باکتری در صورت ورود به بدن میتواند باعث ایجاد مسمومیتهای غذایی شود. جالب است بدانید که در گذشته یکی از خواص زیره که به طور گستردهای از آن استفاده میشده است همین خاصیت ضد باکتریایی بوده است. مردم از این ماده به عنوان نگهدارنده برای غذاها و مواد غذایی خود استفاده میکردند.
خواص زیره برای دستگاه گوارش
یکی از خواص زیره که باعث شده است به طور ویژهای از آن در طب سنتی استفاده شود درمان سوء هاضمه است. تحقیقات نشان میدهند که مصرف زیره ممکن است به بهبود هضم کمک کند. در واقع مصرف زیره میتواند باعث افزایش آنزیمهای گوارشی شود. این مورد سبب تسهیل و تسریع هضم گوارش میشود. یکی دیگر از خواص زیره که باعث بهبود فعالیت گوارشی میشود افزایش ترشح صفرا از کبد است.
صفرا به هضم چربیها و برخی مواد مغذی در روده شما کمک میکند. با توجه به این موارد میتوان گفت احتمالا زیره برای کبد چرب نیز مفید واقع خواهد شد. در این خصوص میتواند در طول رژیم کبد چرب از این ادویه خوش عطر و طعم استفاده کرد. در یک مطالعه بالینی دیگر از تعدادی از افراد مبتلا به سندروم روده تحریکپذیر خواسته شد که برای مدت زمان دو هفته به صورت روزانه از مقداری از زیره غلیظ استفاده کنند. نتایج ناشی از کاهش علائم ناشی از روده تحریکپذیر بود.
زیره غنی از آهن
آهن یکی از موادی است که وجود آن در بدن ضروری است. کمبود آهن یک مشکل رایج در سرتاسر دنیا است که تقریباً ۲۰ درصد از جمعیت جهان را درگیر کرده است و ۱۰ نفر از هر ۱۰۰۰ نفر را در ثروتمندترین کشورها تحت تأثیر قرار میدهد. وجود آهن در بعضی از گروهها از اهمیت بسیاریشتری برخوردار است. کودکان برای رشد صحیح و اصولی و زنان برای جبران آهن از دست داده در طی دوران قاعدگی خود به مصرف میزان بیشتری از آهن نیاز دارند. دانههای زیره در ساختار خود مقادیر قابل توجهی از آهن را دارند. جالب است بدانید که تعداد خیلی کمی از مواد خوراکی هستند که به اندازه زیره در ساختار خود آهن دارند.
در واقع یک قاشق چای خوری زیره آسیاب شده حاوی ۱.۴ میلی گرم آهن یا ۱۷.۵ درصد از مواد مغذی مورد نیاز برای بزرگسالان است. این مسأله زیره را به یک منبع غنی از آهن تبدیل میکند، حتی اگر مقدار خیلی کمی از آن را به عنوان چاشنی استفاده کنید، میتوانید مقادیر زیادی از آهن را برای بدن خود تامین کنید.
زیره و آنتی اکسیدان فراوان
در ساختار زیره مقادیر بسیار زیادی از آنتی اکسیدانها وجود دارند. در طی متابولیسم مواد مختلف در بدن موادی تحت عنوان رادیکالهای آزاد تولید میشوند که در بدن باعث ایجاد استرس اکسیداتیو میشود. استرس اکسیداتیو میتواند باعث ایجاد بیماریها و شرایط نابههنجار در بدن شما شود. استرس اکسیداتیو میتواند، باعث گرفتگی در شریانهای شما ایجاد بیماریهای قلبی میشود، باعث ایجاد التهاب در بدن شما میشود و در موارد شدید میتواند باعث ایجاد انواع سرطانها در بدن شود.
آنتی اکسیدانها میتوانند با رادیکالهای آزاد و استرس اکسیداتیو مقابله کنند و سلامت شما را افزایش دهند. در ساختار زیره مقادیر بسیار زیادی از ترپنها، فنلها، فلاونوئیدها و آلکالوئیدها وجود دارد که انواع مختلفی از آنتی اکسیدانها هستند. یکی از مهمترین خواص زیره این است که غنی از آنتی اکسیدان می باشد.
خواص زیره برای دیابت
مطالعات و تحقیقات زیادی درباره اثر زیره بر بهبود و درمان دیابت انجام شده است. مطالعات نشان میدهد که مصرف مکمل زیره غلیظ در مقایسه با دارونما، میتواند شاخصهای اولیه دیابت را در افراد دارای اضافه وزن بهبود ببخشد. مواد موجود در ساختار زیره میتواند باعث کاهش این مواد در جریان خون شوند. استفاده معمول از خواص زیره به عنوان چاشنی نیز میتواند به کنترل قند خون در افراد دیابتی کمک کند. با توجه به این مطلب شما می توانید از زیره در رژیم دیابتی خودتان نیز استفاده کنید.
مطلب پیشنهادی: خواص دانه چیا چیست؟
خواص زیره برای کلسترول خون
زیره یکی از ادویههای مفید و طبیعی است که میتواند تأثیرات مثبتی بر سلامت قلب و کلسترول خون داشته باشد. تحقیقات نشان میدهند که مصرف منظم زیره به کاهش کلسترول بد (LDL) و افزایش کلسترول خوب (HDL) در بدن کمک میکند. این اثر به دلیل وجود ترکیباتی مانند فیبرهای محلول و آنتیاکسیدانهای قوی در زیره است که با بهبود متابولیسم چربیها و کاهش التهاب در بدن، به تنظیم سطح چربیهای خون کمک میکنند.
خواص زیره برای لاغری شکم
از دیگر خواص زیره میتوان به لاغری شکم و کاهش چربیهای اضافی بدن اشاره کرد. این گیاه با تحریک فرآیند هضم و افزایش متابولیسم بدن، به تسریع سوخت و ساز چربیها کمک میکند. زیره حاوی ترکیباتی است که باعث بهبود فرآیند هضم و جلوگیری از نفخ و تجمع گاز در معده میشود، و این امر میتواند از برجسته شدن شکم جلوگیری کند.
علاوه بر این، زیره با تنظیم قند خون، مانع از افزایش ناگهانی سطح قند و احساس گرسنگیهای ناگهانی میشود که به کاهش مصرف کالریهای غیرضروری کمک میکند. استفاده از زیره بهصورت منظم، چه در غذا و چه بهصورت دمنوش، میتواند به مرور زمان موجب کاهش چربیهای شکم و پهلو شود.
مطلب پیشنهادی: رژیم های غذایی با شاخص گلیسمی پایین
جلوگیری از مسمومیتهای غذایی با زیره
زیره میتواند از مسمومیتهای غذایی و بیماریهای ناشی از غذا جلوگیری کند. در ساختار زیره مقادیر زیادی از مواد ضد میکروبی وجود دارد که میتواند باعث بهبود کیفیت غذاها شود. برخی از مطالعات نشان میدهند که چندین ترکیب زیره باعث کاهش رشد باکتریهای منتقله از غذا و انواع خاصی از قارچهای عفونی میشود. هنگامی که زیره در بدن هضم میشود مادهای به نام مگالومایسین آزاد میشود که میتواند دارای خواص آنتی بیوتیکی باشد.
ترک اعتیاد به کمک زیره
اعتیاد یکی از معضلهای جهانی است که بسیاری از افراد را درگیر خود کرده است. ساختار مواد مخدر به گونهای است که با هر بار مصرف به مقدار دوز بیشتری احتیاج دارید. این مسأله میتواند به طور ویژهای بر روی کیفیت زندگی شما تاثیر بگذارد و در برخی موارد زندگی روتین شما را مختل کند. طبق آخرین تحقیقات انجامشده، زیره با ترکیبات خود میتواند به افرادی که درگیر اعتیاد هستند کمک کند تا راحتتر از این بیماری رهایی پیدا کنند.
زیره و خاصیت ضد التهابی
مطالعات نشان میدهند که مصرف زیره میتواند باعث کاهش التهاب در بدن شود. در ساختار زیره مقادیر زیادی از مواد ضد التهاب وجود دارد.
خواص زیره برای سرطان
سلولهای بدن شما به طور مداومی در حال تخریب و ساخت دوباره هستند. این روند دارای یک نظم است و زمانی که بدن شما به هر دلیلی از این نظم خارج شود، ممکن است سلولها به طور خارج از کنترل و غیر طبیعی شروع به رشد کنند. مجموعهای از این سلولهای غیر طبیعی تحت عنوان تومورها شناخته میشوند که میتوانند به نقاط دیگری در بدن مهاجرت کنند و باعث ایجاد تومورهای جدید شوند. دانههای زیره ممکن است از رشد انواع مختلف تومورها، از جمله تومورهای ناشی از سرطانهای کبد، معده و روده بزرگ جلوگیری کند.
آیا مصرف زیره میتواند باعث ایجاد حساسیت در شما شود؟
مصرف زیره میتواند در برخی افراد حساسیت ایجاد کند. اگرچه این مورد بهندرت رخ میدهد، اما افرادی که به ادویهها یا گیاهان خاصی حساسیت دارند، ممکن است پس از مصرف زیره علائم آلرژیک مانند خارش، تورم، کهیر یا حتی مشکلات تنفسی را تجربه کنند. حساسیت به زیره معمولاً به دلیل واکنش سیستم ایمنی بدن به پروتئینها یا مواد شیمیایی موجود در این ادویه است. برخی افراد ممکن است به دلیل سابقه حساسیت به سایر گیاهان از خانوادهی گیاهانی مانند گشنیز یا جعفری نیز نسبت به زیره حساس باشند. اگر پس از مصرف زیره علائم آلرژی را تجربه کردید، بهتر است فوراً مصرف آن را متوقف کرده و با پزشک مشورت کنید.
مطلب پیشنهادی: اثر یویو چیست؟
ارزش غذایی زیره چه قدر است؟
در ساختار زیره مقادیر بسیار زیادی از مواد مغذی وجود دارد. زیره دارای ارزش غذایی بسیار بالایی است. بررسیها نشان میدهند که در هر ۱۰۰ گرم از زیره مواد مغذی زیر وجود دارند.
- کالری: 375 kcal
- آب: 8.06 g
- پروتئین: 17.8 g
- چربی: 22.3 g
- کربوهیدرات: 44.2 g
- فیبر: 10.5 g
- قند: 2.25 g
همچنین در ساختار زیره مقادیر زیادی از مواد معدنی دیگر مانند منیزیم، سدیم، پتاسیم، فسفات، زینک، مس و سلنیوم نیز وجود دارد که برای بدن شما لازم هستند. به علاوه در ساختار زیره مقادیر قابل توجهی از بسیاری از ویتأمینها مانند تیامین، ریبوفلاوین، ویتامین E و ویتأمینهای دیگر نیز وجود دارد که مصرف آنها میتواند برای شما بسیار مفید باشد.
چگونه میتوان از خواص زیره در رژیم غذایی استفاده کرد؟
برای استفاده از خواص زیره در رژیم غذایی خود میتوانید از روشهای مختلفی استفاده کنید. برخی از رایجترین این روشها که در سرتاسر دنیا به طور گسترده استفاده میشوند و مردم از آنها استقبال کردهاند شامل موارد زیر هستند.
- زیره را به ادویه مخصوص مرغ یا ماهی کبابی اضافه کنید.
- زیره را با ماست، سبزیجات و سایر ادویهها مخلوط کنید تا رایتای سنتی هندی درست کنید.
- دانههای زیره را با برنج بپزید.
- کمی زیره روی سالاد بپاشید و از طعم خوشایند آن لذت ببرید.
جمعبندی
طبق بسیاری از تحقیقات و مطالعات انجام شده خواص زیره برای سلامت شما بسیار مفید است. بسیاری از این خواص زیره از زمانهای بسیار قدیم شناخته شدهاند، که باعث شد از این ماده در طب سنتی به طور گستردهای و برای درمان بسیاری از بیماریها استفاده شود.
بسیاری از خواص زیره نیز در گذشته شناخته نشده است و در حال حاضر و با استفاده از مطالعات متعدد در حال شناسایی هستند. استفاده از زیره به مقدار بسیار کم و به عنوان چاشنی در غذاها میتواند، برای شما خواص زیادی داشته باشد و باعث تقویت هضم، کنترل و کاهش قند خون، کاهش بیماریهای ناشی از غذا و تأمین بسیاری از مواد معدنی و ویتأمینها در بدن شما شود.
دیدگاه شما