جالب ترین خواص خرفه – چگونه دانه خرفه را مصرف کنیم؟
وقتی صحبت از گیاهان دارویی میشود، خرفه مانند جواهری گمشده در میان گزینههای دیگر میدرخشد. این گیاه کوچک و کمنظیر که اغلب به عنوان یک سبزی فراموششده شناخته میشود، گنجینهای از خواص شگفتانگیز برای سلامتی بدن دارد. از تقویت سیستم ایمنی گرفته تا بهبود سلامت قلب و کمک به کاهش وزن، خرفه میتواند یک افزودنی فوقالعاده به رژیم غذایی شما باشد.
خرفه یک گیاه است که به صورت خودرو رشد میکند. اگرچه بسیاری از افراد آن را به عنوان یک علف هرز میشناسند اما این سبزی پر از خواص است و مصرف آن میتواند برای بدن شما بسیار موثر باشد. در این مقاله هر چیزی که لازم است در مورد خواص خرفه بدانید را برای شما بررسی خواهیم کرد. بنابراین اگر میخواهید خرفه را بهتر بشناسید با ما تا انتهای این مقاله همراه باشید.
خواص خرفه و ویژگی های آن
در اولین قدم لازم است بدانید که خرفه دقیقاً چیست. خرفه دارای نامهای زیادی است و ممکن است در سراسر دنیا آن را به نامهایی مانند خرفه معمولی، کوچولو، خروسک، فیتوید و… بشناسند. یکی از خواص خرفه این است که می تواند آب را به میزان زیادی در خودش جذب کند. این مسأله باعث میشود که این گیاه بتواند در آب و هواهای بسیار خشک و گرم زندگی و رشد کند در حالی که بسیاری از گیاهان در این آب و هوا از بین میروند. به علاوه خرفه این توانایی را دارد که در طی خشکسالیها و یا در خاکهای بسیار شور یا دارای مواد مغذی بسیار کم نیز رشد کند.
همچنین خرفه میتواند در باغها و مناطق دیگر نیز رشد کند اما نیازی به آبیاری منظم ندارد. خرفه در محصولات زراعی و چمنهای ایالات متحده یافت میشود. به علاوه این گیاه در مدیترانه، اروپا و آسیا نیز رشد میکند و بسیار نیز محبوب است. همان طور که اشاره کردیم خرفه در بسیاری از فرهنگها به عنوان یک علف هرز شناخته میشود،اما حقیقت برعکس این است.
خرفه دارای برگهای سبزی است که در آنها مقادیر بسیار زیادی از مواد مغذی وجود دارد. خرفه مملو از آنتی اکسیدانها، مواد معدنی، اسیدهای چرب امگا ۳ و ترکیبات گیاهی مفید است. همچنین خرفه بسیاری از ویتأمینها را نیز در ساختار خود دارند. مصرف خرفه با داشتن این مواد مغذی میتواند فواید زیادی برای سلامت بدن شما داشته باشد.
تحقیقات و بررسیها نشان میدهند که مصرف خرفه میتواند در مدیریت دیابت و جلوگیری از بیماریهایی مانند سرطان موثر است. جالب است بدانید که این گیاه دارای سابقه طولانی استفاده در طب سنتی چینی است. طب سنتی چینی این گیاه را به صورت سبزی برای داشتن عمر طولانی معرفی میکند. خرفه دارای ساقههای قرمز و برگهای کوچک و سبز رنگ است. طعم آن کمی ترش یا شور شبیه اسفناج و شاهی است. میتوانید از خرفه به صورت خام یا پخته و در تهیه انواع سالادها و ساندویچها استفاده کنید.
مطلب پیشنهادی: خواص شیر الاغ برای سلامتی
ارزش غذایی خرفه چه قدر است؟
شاید در نگاه اول به نظر نرسد، اما خرفه دارای ارزش غذایی بسیار بالایی است. در ساختار خرفه مقدار زیادی آب وجود دارد. در واقع محققان بر این باوراند که ۹۳ درصد از ساختار خرفه را آب تشکیل داده است. به علاوه خرفه در کنار داشتن مواد مغذی فراوان دارای کالری نسبتاً پایین است که آن را به یک خوراکی مناسب برای رژیمهای غذایی لاغری و تناسب اندام تبدیل میکند. هر ۱۰۰ گرم از خرفه ارزش غذایی به شرح زیر دارد:
- کالری: ۲۰ kcal
- آب: 92.9 g
- پروتئین: 2.03 g
- چربی: 0.36 g
- کربوهیدارت: 3.39 g
- کلسیم: ۶۵ mg
- آهن: ۱. ۹۹ mg
- دارای 21 میلی گرم ویتأمین C
- فولات: ۱۲ µg
همچنین در ساختار خرفه مقادیر زیادی از مواد مغذی دیگر مانند انواع مواد معدنی و ویتأمینها نیز وجود دارند. از مهمترین مواد معدنی موجود در خرفه میتوان به منیزیم، فسفات، سدیم، پتاسیم، زینک، مس، منگنز و سلنیوم اشاره کرد. ویتأمینهای ضروری زیادی مانند تیامین، ریبوفلاوین، ویتأمین A، b۶ و B۱۲ اشاره کرد.
مهمترین خواص خرفه کدام است؟
شاید در نگاه اول و با دیدن گلهای ریز زرد رنگ و برگهای لاستیکی آن به نظر نرسد، اما خرفه به گفته سازمان بهداشت جهانی در واقع یکی از پرمصرفترین گیاهان دارویی در سرتاسر جهان است. خرفه دارای خواص بسیار زیادی است. در ادامه این مطلب برخی از خواص خرفه را که به طور علمی تأیید شدهاند برای شما بررسی خواهیم کرد.
خواص خرفه برای سیستم ایمنی
در اثر متابولیسم مواد مختلف در بدن انسان مولکولهای ناپایداری به نام رادیکالهای آزاد تولید میشوند. این رادیکالهای آزاد میتوانند در بدن باعث تولید استرس اکسیداتیو شوند. استرس اکسیداتیو در صورتی که با آن مقابله نشود میتواند به بدن شما آسیبهای زیاد و جدی وارد کند. وجود رادیکالهای آزاد و استرس اکسیداتیو حتی میتواند زمینه ساز ابتلا به بیماریهایی مانند سرطان باشد.
آنتی اکسیدان مادهای است که به فراوانی در برخی از گیاهان و مواد خوراکی دیگر یافت میشود. وجود آنتی اکسیدانها در بدن به مقابله با رادیکالهای آزاد و استرس اکسیداتیو میپردازد و آسیبهای وارد شده به بدن را خنثی میکند واز ایجاد آسیبهای جدید نیز جلوگیری میکند. در ساختار خرفه مقادیر بسیار زیادی از آنتی اکسیدانها وجود دارد. از مهمترین و مؤثرترین آنتی اکسیدانهایی که در ساختار خرفه وجود دارند میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
خواص خرفه برای چشم
ویتامین A در بدن علاوه بر این که بینایی شما را بهبود میبخشد و از آن محافظت میکند باعث تقویت سیستم ایمنی شما میشود. همچنین ویتأمین A از تقسیمهای سلولی سالم پشتیبانی میکند به همین دلیل نیز یک ویتأمین ضروری برای بدن شما به حساب میآید و بدون آن بسیاری از فرآیندهای سلولی به مشکل بر میخورند.
- بتاکاروتن: بتاکاروتن مادهای است که پس از مصرف در بدن تبدیل به ویتأمین A میشود. بتاکاروتن میتواند تعداد رادیکالهای آزاد را در بدن به طور ویژهای کاهش دهد و باعث کاهش خطر ابتلا به بیماریهایی مانند سرطان میشود.
- خواص خرفه برای جراحت: ویتأمین C از جداره رگهای شما محافظت میکند و مقدار کلاژن را در بدن شما نرمال نگه میدارد. ویتأمین C همچنین به طور قابل توجهی در بهبود جراحات کمککننده است.
- گلوتاتیون: گلوتاتیون یکی از موادی است که در مقابله با سرطان و جلوگیری از ایجاد آن بسیار مؤثر است. جالب است بدانید که میزان گلوتاتیون در خرفه به نسبت اسفناج بسیار بیشتر است.
خواص خرفه برای فشار خون
با شنیدن نام ملاتونین بسیاری از افراد به یاد قرصهای تنظیم خواب میافتند. اما این تنها خاصیت این ماده نیست. ملاتونین نه تنها خواب شما را تنظیم میکند بلکه سیستم ایمنی را تقویت میکند و باعث کاهش التهاب در بدن میشود. به علاوه در تنظیم فشار خون نیز مؤثر است. وجود این مواد آنتی اکسیدان در خرفه آن را تبدیلیه یکی از مغدیترین گیاهان خوراکی کرده است.
خواص خرفه برای سرطان
در ساختار خرفه چندین ماده متفاوت وجود دارد که دارای خواص ضد سرطانی هستند. بسیاری از این مواد در واقع کربوهیدراتهای طبیعی مانند فلاونوئیدها، آلکالوئیدها و پلی ساکاریدها هستند. در هر صورت برای بررسی این مسأله مطالعات و تحقیقات بسیار بیشتری مورد نیاز است.
خواص خرفه برای قلب
اسیدهای چرب امگا ۳ در واقع چربیهای ضروری هستند که این قابلیت را دارند تا از سلامت شریانهای شما محافظت کنند و سلامت قلبی عروقی را افزایش دهند. مصرف اسیدهای چرب امگا ۳ از سکته مغزی، حملات قلبی و سایر اشکال بیماری قلبی جلوگیری کنند.
به علاوه اسیدهای چرب امگا ۳ همچنین میتواند به کاهش خطر زوال عقل و برخی از انواع سرطان از جمله سرطان سینه کمک کند. به طور کلی مهمترین منبع اسیدهای چرب امگا ۳ ماهسها هستند. در ساختار گیاهان به طور عمومی مفدار زیادی از اسیدهای چرب امگا ۳ وجود ندارد اما خرفه از این نظر یک استثنا به حساب میآید. خرفه در بین گیاهان دارای بیشترین مفدار از اسیدهای چرب امگا ۳ است و این مسأله به ثبت نیز رسیده است.
مطلب پیشنهادی: چای سفید چیست؟
خواص سماق برای دیابت
مطالعات انجام شده در این زمینه نشان میدهد که خوردن خرفه میتواند باعث کاهش قند خون ناشتا در افراد شود. بنابراین مصرف خرفه میتواند برای افرادی که از دیابت نوع ۲ رنج میبرند بسیار مفید باشد. برخی از مطالعات دیگر نیز نشان میدهند که مصرف خرفه میتواند در کاهش وزن برای افرادی که از چاقی رنج میبرند بسیار مفید باشد. در واقع مصرف خرفه از دو جنبه متفاوت باعث کاهش عوارض و علائم مربوط به دیابت میشود. از یک طرف قند خون را کاهش میدهد واز طرف دیگر نیز باعث کاهش وزن میشود.
در یک مطالعه انسانی انجام شده در این زمینه از تعدادی از افراد مبتلا به دیابت نوع ۲ درخواست کردند که یک دوز ۵ گرمی از خرفه را دوبار دوروز و برای مدت معین استفاده کنند. نتایج حاصل نشان داد که بسیاری از این افراد کاهش انسولین، وزن بدن و شاخص توده بدنی BMI را تجربه کردند. شرکتکنندگان همچنین افزایش کلسترول HDL (خوب) و کاهش کلسترول تام و تری گلیسیرید را نشان دادند.
این نتایج همچنین با نتایج درمان روزانه ۱۵۰۰ میلی گرم متفورمین، دارویی که برای درمان دیابت استفاده میشود، تفاوت معنی داری نداشت. در نتیجه، محققان به این نتیجه رسیدند که خرفه ممکن است به عنوان یک درمان جایگزین برای درمان دیابت نوع ۲ مؤثر باشد
خواص خرفه برای استخوان
در ساختار استخوانها مقادیر زیادی از مواد معدنی وجود دارند. در صورتی که مقدار مواد معدنی در بدن شما کاهش پیدا کند استخوانها در معرض آسیب قرار میگیرند و احتمال ابتلا به بسیاری از بیماریها مانند پوکی استخوان در شما افزایش پیدا میکند. بدن شما توانایی ساخت کلسیم را ندارد. به همین دلیل نیز لازم است مقدار کافی از کلسیم را از منابع غذایی دریافت کنید تا بتوانید سلامت بمانید و استخوانها و دندانهای قوی داشته باشید. منیزیم نیز از مواد معدنی است که برای استخوانها بسیار اهمیت دارند.
حدود ۶۰ درصد از منیزیم موجود در بدن شما در استخوانها ذخیره میشود و به تولید سلولهای استخوانساز کمک میکند و هورمونی را کنترل میکند که به بدن شما در استفاده از کلسیم کمک میکند. خرفه منبع غنی از کلسیم و منیزیم به حساب میآید. بنابراین مصرف خرفه میتواند سلامت اسکلتی شما را بهبود بخشد و از عوارض پوکی استخوان و پیری جلوگیری کند.
خواص خرفه برای کبد
یک مطالعه بالینی که در طی آن افراد به مدت ۸ هفته و هر روز ۱۰ گرم از دانههای خرفه را استفاده کردند نشان داد که مصرف خرفه میتواند باعث بهبود سطح استرس اکسیداتیو و پروفایلهای متابولیک افراد مبتلا به بیماری کبد چرب غیر الکلی در مقایسه با گروه کنترل میشود. یک مطالعه بالینی دیگر، اما نتایج متناقضی را نشان داد. در طی این مطالعه شرکتکنندگان مبتلا به بیماری کبد چرب غیرالکلی روزانه ۳۰۰ میلیگرم عصاره خرفه مصرف کردند اما هیچ اثر عمدهای بر روی آنزیمهای کبدی، شاخصهای گلیسمی یا پروفایل لیپیدی خود تجربه نکردند. مصرف خرفه میتواند به افراد دارای کبد چرب نیز به جهت بهبود این بیماری کمک کند.
خواص خرفه برای پریودی
یکی از مشکلاتی که بسیاری از زنان در طول دوران پریودی خود با آن روبه رو میشوند خونریزیهای شدید است. این مسأله نه تنها میتواند بر کیفیت زندگی افراد در این دوره تأثیر منفی بگذارد بلکه میتواند سلامت کلی شما را نیز به خطر بیندازد. وجود خونریزیهای شدید در دوران قاعدگی میتواند زمینه ساز ایجاد عوارضی مانند کم خونی، کمبود آهن، اضطراب و افسردگی شود.
در یک مطالعه بالینی انجام شده در این زمینه مشخص شد که افرادی که در هنگام تولد تخمهای خرفه را میخوردند در سالهای بعدی زندگی خود به نسبت افرادی که از دارونما استفاده کرده بودند خون ریزهای قائدگی خفیفتری را تجربه کردند و سیکلهای قاعدگی آنها نیز برای تعداد روزهای کمتری به طول انجامید. علاوه بر مواردی که در بالا گفته شد مطالعات اولیه نشان میدهد که مصرف خرفه میتواند بر شرایطهای زیر نیز مؤثر باشد. در هر حال برای اثبات قطعی آنها به مطالعات و تحقیقات بیشتری نیاز است.
خواص خرفه برای مشکلات گوارشی
یکی از مهمترین خواص خرفه بهبود زخم معده و همچنین رفلاکس معده می باشد. اگر شما دچار این بیماری ها هستید می توانید از خرفه کمک بگیرید. البته به یاد داشته باشید که زیاده روی کردن در هر چیزی مضر و بی فایده می باشد. اما شما می توانید خرفه را به اندازه کافی در هنگام خوردن غذا به عنوان سبزی خوردن استفاده کنید. راه حل دیگری که وجود دارد این است که با استفاده از ماست پروبیوتیک بورانی خرفه درست کنید. روش درست کردن آن هم مانند بورانی اسفناج است تنها جای اسفناج خرفه اضافه کنید.
آیا مصرف خرفه میتواند دارای عوارض جانبی باشد؟
مصرف خرفه نیز مانند بسیاری از مواد غذایی و خوراکی دیگر میتواند دارای برخی از عوارض جانبی باشد. در ادامه برخی از مهمترین این عوارض را برایتان بررسی میکنیم. مهمترین عارصهای که با مصرف خرفه ممکن است با آن روبرو شوید در ارتباط با وجود اگزالات است. در ساختار خرفه مقادیر زیادی از اگزالات وجود دارد که میتواند برای بدن مضر باشد. اگزالات میتواند یک ماده اصلی در ساخت سنگ کلیه باشد. به همین دلیل نیز مصرف خرفه میتواند در افرادی که مستعد سنگ کلیه هستند آسیب بیشتری ایجاد کند. لذا محققان به افرادی که کلیههای سنگ ساز دارند توصیه میکنند که از مصرف خرفه چشم پوشی کنند. اگزالاتها همچنین دارای برخی از مواد ضد مغذی هستند. این به این معنی است که در اثر مصرف خرفه میتوانید با اشکالاتی و اختلالاتی در جذب مواد معدنی مانند کلسیم و منیزیم رو به رو شوید. جالب است بدانید که خرفههایی که در سایه رشد میکنند به نسبت خرفههایی که در معرض نور خورشید هستند دارای مقادیر بسیار بیشتری از اگزالات هستند. برای کاهش محتوای اگزالات در خرفه میتوانید آن را به ماست اضافه کنید.
خرفه دارای محتوای آب زیادی است و دارای طعم شوری نیز هست. این به این معنی است در ساختار خرفه مقادیر زیادی از نمک وجود دارد. با مصرف خرفه مقادیر زیادی از نمک را به بدن خود وارد خواهید کرد بنابراین لازم است که اگر سدیم دریافتی خود را به طور منظم کنترل میکنید از مصرف خرفه اجتناب کنید یا آن را تحت نظر پزشک متخصص خود انجام دهید. اگر در دوران بارداری یا شیردهی خود قرار دارید لازم است که به طور ویژهای مراقب آن چه میخورید باشید. بدن در این زمانها حساستر از بقیه مواد است. به علاوه آن چه در این دوران مصرف میکنید میتواند به طور مستقیم بر سلامت جنین یا نوزاد شما نیز مؤثر باشد. بنابراین در مورد مصرف خرفه با پزشک خود مشورت کنید تا اطمینان حاصل کنید که مصرف خرفه در این زمانها برای شما بیخطر و ایمن است.
اگر قصد مصرف خرفه را دارید و در کسورهایی نظیر ایالت متحده آمریکا زندگی میکنید ممکن است نتوانید آن را به آسانی از فروشگاهها تهیه کنید و مجبور شوید از طبیعت آنها را برداشت کنید. اگر لازم است این کار را بکنید لازم است که به این نکته دقت کنید که از خرفههایی که با علف کشها آلوده شدهاند استفاده نکنید و به علاوه مطمئن شوید که خرفه را با گیاهان دیگر اشتباه نگیرید.
مطلب پیشنهادی: خواص دانه چیا چیست؟
چگونه از خرفه استفاده کنیم؟
به طور کلی میتوانید بخشهای مختلفی از خرفه مانند برگها، ساقهها و گلهای خرفه به عنوان خوراکی استفاده کنید اما آن چه اهمیت دارد این است که خرفه را به نحوی تهیه کنید که از سالم بودن و آلوده نبودن آن با مواد شیمیایی مطمئن باشید. در ایالات متحده معمولاً خرفه را به عنوان علف هرز میشناسند به همین دلیل یز ممکنات خرفههایی که در پیاده رو یا حیاط پیدا میکنید با علف کشهای شیمیایی تماس پیدا کرده باشند.
بنابراین ضروری است که خرفه را قبل از مصرف به طور اصولی و کامل شست و شو دهید. راههای زیادی برای افزودن خرفه به رژیم غذایی خود دارید. برخی از رایجترین روشهایی که مردم در سرتاسر دنیا از آنها استفاده میکنند شامل موارد زیر هستند.
- آن را به عنوان غذای جانبی تفت دهید یا بخارپز کنید.
- آن را در سیب زمینی سرخ کرده قرار دهید.
- با سبزیجات کبابی مخلوط کنید.
- برای تهیه پستو، برگهای ریحان را با خرفه عوض کنید.
- به جای کاهو یا ترشی روی ساندویچ بچینید.
- در هر دستور پختی اسفناج را با خرفه جایگزین کنید.
جمعبندی
اگرچه خرفه مانند یک علف هرز است اما دارای مواد مغذی زیادی در ساختار خود است و میتواند خواص زیادی برای بدن شما است. خرفه سرشار از مواد مغذی زیادی مانند آنتی اکسیدانها، مواد معدنی، اسیدهای چرب امگا ۳ و ترکیبات گیاهی مفید است که میتوانند برای بدن شما خ. اص بسیار زیادی داشته باشند و باعث تقویت سلامت شما شوند.
به علاوه این گیاه بیش از هر سبز برگ سبز دیگری ویتأمین A دارد و منبع خوبی از پتاسیم، منیزیم و کلسیم است. خرفه به طور کلی امن و بیخطر است و عوارض جانبی خاصی ایجاد نمیکند. در هر صورت لازم است به این نکته توجه کنید که خرفه را از منابع معتبر خریداری و تهیه کنید تا اطمینان داشته باشید که خوردن آن برای شما بیخطر است. مصرف خرفه و اضافه کردن آن به رژیم غذایی شما میتواند یکایده بسیار خوب باشد.
در هر صورت لازم است که قبل از این که خرفه را به رژیم غذایی خود اضافه کنید بهتر است با متخصص خود مشورت کنید تا مطمئن شوید که اضافه کردن خرفه به رژیم غذاییتان برای شما مناسب است. توجه کنید که مصرف خرفه میتواند برای بعضی از افراد مانند افراد دارای سنگ کلیه و یا مادران باردار یا شیرده دارای برخی از عوارض جانبی باشد و سلامت آنها را به خطر بیاندازد.
دیدگاه شما