15 مورد از خواص زردچوبه که باید بدانید

06 شهریور 1403 - آخرین بروزرسانی: 06 شهریور 1403
خواص زردچوبه

زردچوبه یکی از ادویه‌های پر مصرف در سرتاسر دنیا است که در آشپزی بسیار پرکاربرد است. به علاوه در بسیاری از کشور‌ها زردچوبه را به دلیل خواص منحصر به فرد و مفید آن استفاده می‌کنند. جالب است بدانید که شواهد نشان می‌دهد اولین استفاده‌ها از زردچوبه به ۳۰۰۰ سال قبل از میلاد باز می‌گردد. از زمان‌های قدیم از زردچوبه برای حل مشکلات سلامتی مختلف استفاده می‌شده است.

زردچوبه دارای خواص ضد التهابی، ضد باکتریایی و آنتی اکسیدانی است و به عنوان یکی از قوی‌ترین ترکیبات گیاهی شناخته می‌شود که کاربرد‌های مختلفی نیز دارد. همچنین از زردچوبه به عنوان یکی از ادویه های کاهش وزن شناخته می‌شود که با افزایش میزان متابولیسم بدن شما، روند کاهش وزن را سرعت می‌بخشد. در ادامه با ما همراه باشید تا بیشتر با خواص زردچوبه آشنا شوید.

 

مهم‌ترین خواص زردچوبه کدام‌اند؟

بسیاری از افراد تصور می‌کنند که زردچوبه فقط یک رنگ دهنده است در حالی که این یک تصور کاملاً غلط است. تحقیقات انجام شده در این زمینه نشان داده‌اند که زردچوبه دارای خواص بسیار زیادی است و فواید زیادی نیز برای بدن افراد دارد. در ادامه این مقاله برای شما برخی از مهم‌ترین خواص زردچوبه را شرح داده‌ایم.

خواص زردچوبه

۱-خواص زردچوبه برای لاغری

زردچوبه دارای مقادیر زیادی از محتوای آنتی اکسیدانی است و به همین دلیل نیز یک چربی سوز خوب محسوب می‌شود و می‌تواند در پروسه کاهش وزن کمک‌کننده باشد. مصرف زردچوبه بیش از حد می‌تواند رنگ‌ها و مزه‌ی غذا‌ها را خراب کند. یکی از بهترین راه‌های مصرف زردچوبه برای لاغری استفاده از نوشیدنی شیر طلایی است. این نوشیدنی یک نوشیدنی ترکیبی است که از شیر و زردچوبه ساخته شده است. شما می توانید با استفاده از این خواص زردچوبه لاغری خودتان را سریع تر کنید. با توجه به این خواص زردچوبه، در رژیم لاغری از آن به عنوان یکی از ادویه‌های اصلی غذاها نیز استفاده می‌شود.

۲- درمان بیماری‌های گوارشی با زردچوبه

یکی از خواص خوب زردچوبه در حل مشکلات گوارشی است. زردچوبه با روش‌های مختلفی می‌تواند در بهبود عملکرد گوارشی مؤثر باشد و عملکرد دستگاه گوارش را تسهیل کند. زردچوبه فعالیت آنزیم‌های کبدی را تنظیم می‌کند و باعث تسهیل و بهبود فرآیند هضم و جذب مواد مغذی در بدن شما می‌شود. زردچوبه یک ضد التهاب قوی است و می‌تواند در سرکوب التهاب در بدن کمک‌کننده باشد. مصرف زردچوبه می‌تواند التهاب‌های مربوط به دستگاه گوارش را در بیماری‌هایی نظیر التهاب روده‌ها (کولیت)، التهاب معده (گاستریت) و درد‌های مرتبط با IBS بهبود ببخشد. همچنین تحقیقات انجام شده نشان داده است که مصرف زردچوبه می‌تواند در کاهش التهاب مربوط به سندروم روده تحریک‌پذیر نیز موثر باشد.

۳- زردچوبه و درمان بیماری‌های التهابی

همان طور که گفتیم زردچوبه دارای مقادیر زیادی از مواد با خاصیت ضد التهابی است. این خاصیت زردچوبه می‌تواند در بهبود بیماری‌های التهابی کمک‌کننده باشد. بیماری‌هایی مانند آرتریت روماتوئید، آسم، آلزایمر، اپتیک نوریتیس و برونشیت مزمن را می‌توان با مصرف درست و اصولی زردچوبه درمان کرد. همچنین از دیگر خواص زردچوبه می‌توان به کاهش علائم و عوارض بیماری التهابی روده‌ها (کرون) و التهاب روده‌های غیر اختصاصی اشاره کرد.

۴- پیش‌گیری از سرطان‌ها با زردچوبه

زردچوبه در ساختار خود موادی دارد که می‌توانند به طور ویژه‌ای از گسترش سلول‌های سرطانی و رشد آن‌ها جلوگیری کنند. یکی از دلایل عمده ایجاد سرطان‌ها تماس مداوم انسان با رادیکال‌های آزاد در محیط است. آنتی اکسیدان‌ها می‌توانند به طور مؤثری با این رادیکال‌های آزاد مقابله کنند و آن‌ها را از بین ببرند.

در ساختار زردچوبه مقدار زیادی از آنتی اکسیدان‌های زیاد و قوی وجود دارد که می‌توانند با انواع سرطان‌ها مقابله کنند. همچنین در روند سرطان‌ها التهاب مزمن‌ به وجود می‌آید که می‌تواند به طور گسترده‌ای به بدن آسیب برساند. زردچوبه دارای خاصیت ضد التهاب قوی است که می‌تواند در مقابله با التهابات مزمن نیز مفید واقع شود.

۵- پیش‌گیری از بیماری‌های قلبی عروقی

از خواص بی‌شمار زردچوبه، می‌توان به پیش‌گیری از بیماری‌های قلبی اشاره کرد. زردچوبه از راه‌های مختلفی می‌تواند سلامت قلب را بهبود ببخشد و از بیماری‌های قلبی عروقی جلوگیری کند. یکی از دلایل عمده ایجاد بیماری‌های قلبی عروقی مصرف مداوم غذا‌های نامناسب و چرب است. زردچوبه می‌تواند میزان چربی خون را تنظیم کند و از این طریق ریسک ابتلا به بیماری‌های قلبی عروقی را کاهش می‌دهد. زردچوبه با داشتن ویژگی‌هایی مانند تنظیم فشار خون، کاهش سطح LDL و اکسیداسیون آن، و افزایش سطح HDL می‌تواند عملکرد قلبی را تقویت کند. به طور کلی مصرف مداوم و اصولی زردچوبه می‌تواند در پیش‌گیری از بیماری‌های قلبی عروقی مانند آنژین صدری، ایسکمی قلبی و سکته قلبی مفید و موثر باشد.

 

مطلب پیشنهادی: نارگیل چه خاصیتی دارد؟

 

۶- خواص زردچوبه برای دیابت

زردچوبه برای دیابت مانند یک تیغ دو لبه عمل می‌کند. مصرف به اندازه و مؤثر این ماده می‌تواند قند خون را کاهش دهد و تنظیم کند و در درمان و بهبود دیابت موثر باشد. اما اگر زردچوبه را به صورت نامتعادل مصرف کنید می‌تواند باعث افزایش شدید در قند خون و عوارض خطرناکی به دنبال آن شود.

۷- درمان سیاهی دور چشم

یکی از مسائلی که در جامعه امروز برای خانم‌ها اهمیت زیادی در زیبایی پیدا کرده است سیاهی‌های زیر چشم‌ها هستند. سیاهی زیر چشم یک مشکل رایج است که بسیاری از افراد را درگیر خود می‌کند و به دلایل متنوعی نیز ایجاد می‌شود. سیاهی زیر چشم می‌تواند به دلایلی مانند انواع کم خونی‌ها یا بی‌خوابی ایجاد شود.

برای درمان این مشکل روش‌های زیادی وجود دارد اما این مورد هم در میان خواص زردچوبه قرار دارد. استفاده از زردچوبه یک درمان طبیعی و موثر برای رفع سیاهی زیر چشم‌ها است. برای این کار می‌توانید مقداری زردچوبه را با آرد و مقدار کمی از آب لیمو و آب گوجه ترکیب کنید تا یک خمیر یک دست به دست بیاید و سپس این خمیر را برای مدت زمان ۱۰ دقیقه زیر چشم‌ها قرار دهید و بگذارید استراحت کند.

دمنوش زردچوبه

۸- خواص زردچوبه برای مو

یکی از مهم‌ترین موادی که با مقدار بسیار زیادی در زردچوبه وجود دارد، کورکومین است. این ماده می‌تواند به طور مؤثری از ریزش مو‌های شما جلوگیری کند.

۹- خواص زردچوبه برای پوست

زردچوبه دارای خواص زیادی برای پوست نیز هست. خاصیت ضد اکسیدانی زردچوبه می‌تواند در مقابله با آسیب‌های ناشی از اکسیداسیون پوست و کاهش تولید ملانین (پیگمانتاسیون) مؤثر باشد. این خواص می‌تواند در بهبود و درمان لکه‌های خورشیدی، لکه‌های تیره، پیری زودرس پوست و… مؤثر باشد. این خواص زردچوبه برای پوست باعث شده است از آن در انواع ماسک‌ها و پوشش‌های دست ساز و صنعتی استفاده شود. مصرف این ماسک‌ها می‌تواند در بهبود تنظیم چربی پوست، تقویت مویرگی خون، و روشن‌کردن و رفع تیرگی‌های پوست موثر باشند.

یکی دیگر از خواص زردچوبه کاهش چین و چروک‌های پوستی است. برای این کار لازم است ماسک زردچوبه تهیه کنید. برای تهیه این ماسک نیز باید مقادیری از آرد زردچوبه را با مقادیری از آرد برنج و شیر ترکیب کنید. ماسک زردچوبه را برای نیم ساعت بر روی پوست صورت خود قرار دهید و سپس با آب سرد شستشو دهید. توجه کنید برای دیدن اثرات زردچوبه برای کاهش چین و چروک‌های پوستی باید برای مدت زمانی متوالی از ماسک زردچوبه استفاده کنید.

۱۰-خواص زردچوبه برای کبد

یکی از شایع‌ترین بیماری‌های حال حاضر در سرتاسر دنیا بیماری کبد چرب است. این بیماری یک بیماری خاموش است که در مراحل اولیه معمولاً علائم مشخصی ندارد اما در صورت پیشرفت می‌تواند حتی باعث نارسایی حاد کبدی شود و فرد را مجبور به انجام عمل پیوند کبد کند. یکی از دلایل عمده ایجاد این بیماری مصرف غذا‌های چرب و ناسالم است و به همین دلیل نیز این بیماری روز به روز افراد بیشتری را درگیر می‌کند. زردچوبه در این مورد نیز با داشتن خواص بسیار و تقویت آنزیم‌های کبدی، از پیش آمدن این مشکل جلوگیری می‌کند.

 

مطلب پیشنهادی: خواص پیاز چیست؟

 

۱۱- پیش‌گیری از مشکلات مغزی

با گذشت زمان و بالا رفتن سن در افراد احتمال ایجاد التهاب در مغز نیز افزایش پیدا می‌کند. التهاب در مغز می‌تواند منجر به تعداد زیادی از بیماری‌های مغزی شود. زوال عقل، آلزایمر و پارکینسون از رایج‌ترین مشکلات مغزی هستند که افراد را درگیر می‌کنند. زردچوبه در ساختار خود کورکومین دارد که می‌تواند میزان التهاب را در مغز بسیار کاهش داد و به علاوه دارای مقادیر زیادی از آنتی اکسیدان‌ها است که از رسوب پروتئین در مغز جلوگیری می‌کند و بیماری‌های مغزی را بهبود می‌بخشد.

۱۲– جلوگیری از پیری

زردچوبه به دلیل خواص منحصر به فردی که دارد می‌تواند روند پیری زودرس را در اندام‌های بدن شما به تاخیر بیاندازد. این ماده طلایی رنگ می‌تواند با کاهش سطح التهاب و خنثی‌سازی رادیکال‌های آزاد، به جوان‌سازی و شادابی پوست شما کمک کند.

۱۳- درمان افسردگی

افسردگی یکی از مشکلاتی است که بسیاری از افراد را در دنیای امروز درگیر می‌کند. برای درمان افسردگی و جلوگیری از ایجاد آن کار‌های زیادی می‌توانید انجام دهید. یکی از این کار‌ها مصرف مواد خوراکی است که دارای خاصیت ضد افسردگی هستند. زردچوبه با داشتن موادی مانند کورکومین و فلوکستین دارای خاصیت ضد افسردگی است.

۱۴-خواص زرد چوبه برای زنان

مصرف درست و اصولی زردچوبه می‌تواند برای زنان خواص زیادی داشته باشد. زردچوبه هورمون‌ها را در بدن افراد تنظیم می‌کند و آن‌ها را متعادل می‌سازد و از این طریق می‌تواند مشکلاتی مانند درد‌ها و تنش‌های دوران قاعدگی را کاهش دهد.

مصرف زردچوبه برای زنان پس از زایمان نیز بسیار موثر است. پس از زایمان معمولاً مقادیری از جفت و… در بدن خانم‌ها باقی می‌ماند که لازم است پاکسازی شوند وگرنه می‌توانند در برخی موارد حتی منجر به عفونت شوند. مصرف زردچوبه می‌تواند عفونت‌های رحمی را نیز کاهش دهد. زردچوبه دارای خواص ضد التهابی و ضد باکتری نیز است. مصرف این ماده می‌تواند رشد باکتری‌ها و میکروب‌های موجود در رحم را کنترل کند و کاهش دهد.

۱۵- درمان سنگ کلیه و سنگ صفرا

از خواص دیگر زردچوبه می‌توان به درمان مشکلات کلیوی اشاره کرد. از خواص آن می‌توان به درمان سنگ کلیه و سنگ صفرا که از مشکلات رایج کلیوی است، اشاره کرد. شما با این خاصیت زردچوبه می‌توانید خود را از خطر ابتلا به سنگ کلیه دور کنید.

 

مطلب پیشنهادی: خواص بارهنگ چیست؟

 

عوارض زردچوبه کدام است؟

زردچوبه دارای خواص بسیار زیادی برای بدن است و مصرف درست و اصولی آن می‌تواند فواید زیادی برای بدن داشته باشد. اما مصرف زردچوبه در بسیاری از موارد نیز می‌تواند آسیب زننده باشد. در ادامه برخی از مهم‌ترین عوارضی را که در اثر مصرف بیش از حد و نا متعادل زردچوبه ممکن است با آن روبرو شوید را برای شما توضیح خواهیم داد.

  • حالت تهوع‌های شدید
  • افزایش شدت خونریزی
  • افت شدید فشار خون
  • مشکلات و درد‌های معدوی
  • سردرد‌های مزمن و اذیت‌کننده
  • ایجاد اختلال در روند باروری
  • کاهش آهن بدن و ابتلا به برخی کم خونی‌ها مانند کم خونی فقرآهن
  • افزایش قندخون و تشدید عوارض دیابت
  • ایجاد سنگ کلیه یا سنگ صفرا
  • ایجاد مشکلات کبدی
  • ایجاد التهاب و حساسیت‌های چشمی
  • خشکی مو‌ها، خارش شدید، تحریک یا تورم پوست سر

عوارض زردچوبه

زردچوبه را به چه شکل‌هایی می‌توان مصرف کرد؟

زردچوبه را به شکل‌های مختلفی می‌توان مصرف کرد. هریک از این روش‌ها دارای فواید متفاوتی است. در واقع برای تصمیم گرفتن درباره این که زردچوبه را به چه شکلی مصرف کنید باید در ابتدا به این توجه کنید که هدف اصلی‌تان از مصرف زردچوبه چیست.

۱-قرص زردچوبه:

فواید فراوانی که زردچوبه دارد باعث شده است آن را به شکل قرص‌های زردچوبه در آورند. این قرص‌ها به طور کلی یک مکمل غذایی محسوب می‌شوند و به طور عمومی و برای فواید عمومی زردچوبه از آن استفاده می‌شود.

۲- چای زردچوبه:

یکی از روش‌های مصرف زردچوبه که به طور گسترده‌ای از آن استفاده می‌شود چای زردچوبه است. این چای یک چای معطر و طعم دهنده است که فواید زیادی نیز برای سلامت عمومی بدن به همراه دارد. از خواص فراوان چای زردچوبه می‌توان به تقویت سیستم ایمنی، کاهش التهاب‌های بدن، محافظت از سلول‌ها در برابر آسیب‌های اکسیداتیو، بهبود عملکرد مغز و حافظه، کاهش خطر بیماری‌های قلبی و عروقی، کاهش سطح قند خون، بهبود عملکرد گوارش، کاهش وزن، مدیریت التهابات مربوط به آرتروز، حفظ سلامت پوست و حفظ سلامت مفاصل اشاره کرد.

۳- ریشه زردچوبه:

ریشه زردچوبه در واقع بخش زیرزمینی این گیاه است که از پودر کردن آن پودر زردچوبه ایجاد می‌شود. ریشه زردچوبه در آشپزی کاربرد زیادی ندارد اما در طب سنتی به طور گسترده‌ای از آن استفاده می‌شود. ریشه زردچوبه دارای خواص دارویی زیادی است و در طب سنتی به عنوان ضد عفونی‌کننده و.. مورد استفاده قرار می‌گیرد.

 

مطلب پیشنهادی: خواص رازیانه برای لاغری شکم

 

۴- چوب زردچوبه:

یکی از شکل‌هایی که از زردچوبه در آشپزی استفاده می‌شود به صورت چوب زردچوبه است. چوب زردچوبه در واقع حاوی بخش ساقه و شاخه‌های گیاه زردچوبه است که یک رنگ زرد تا کهربایی را از خود نشان می‌دهند. چوب زردچوبه نیز دارای خواص ضد قارچی و ضد باکتریایی است که می‌تواند در کاهش رشد میکروب‌ها و قارچ‌ها و افزایش سطح بهداشت کمک‌کننده باشد.

تداخل دارویی زردچوبه

چه زردچوبه‌ای را خریداری کنیم؟

برای خرید یک زردچوبه مرغوب که از کیفیت قابل قبولی برخوردار باشد و بتواند برای بدن شما فواید زیادی داشته باشد باید به چندین نکته دقت کنید. مهم‌ترین موارد در خرید زردچوبه با کیفیت توجه به منشا و شکل زردچوبه است. این موارد را در ادامه برای شما بیشتر توضیح داده‌ایم.

۱-منشا زردچوبه:

زردچوبه در نقاط مختلفی در سراسر دنیا تولید و استفاده می‌شود اما مهم‌ترین کشور‌هایی که به تولید زردچوبه می‌پردازند و آن را به صورت گسترده صادر می‌کنند ایران، هند و سریلانکا هستند. بزرگ‌ترین تولید‌کننده و مصرف‌کننده زردچوبه در سرتاسر دنیا هند است. هند انواع مختلفی از زردچوبه را تولید و به بازار عرضه می‌کند. زردچوبه سریلانکا به رنگ زرد روشن و طعم ملایمی دارد. زردچوبه ایرانی نیز دارای عطر و طعم منحصر به فرد است و به دلیل کیفیت بالایی که دارد اغلب برای تهیه دارو‌های گیاهی از آن استفاده می‌شود.

۲- شکل زردچوبه:

همان طور که اشاره کردیم زردچوبه را به شکل‌های مختلف و متنوعی می‌توان مصرف کرد اما رایج‌ترین اشکالی که از زردچوبه استفاده می‌کنند شامل پودر زردچوبه و زردچوبه قلم است. زرد چوبه قلم از ریشه گیاه زردچوبه به دست می‌آید که آن را به صورت طبیعی خشک کرده‌اند. این نوع زردچوبه طعم و عطر قوی‌تری دارد و می‌توان از آن در تهیه انواع غذا‌ها و همین طور تهیه دمنوش‌ها استفاده کرد.

پودر زردچوبه در واقع همان زردچوبه قلم آسیاب شده است. آسیاب شدن به زردچوبه این امکان را می‌دهد که به طور مؤثر‌تری در انواع غذا‌ها حل شود و به همین دلیل نیز این نوع زردچوبه برای پخت و پز مناسب‌تر محسوب می‌شود. جالب است بدانید که برای جلوگیری از آثار سویی که روش‌های کشت و برداشت زردچوبه می‌تواند بر روی کیفیت آن بگذارد انواع زردچوبه‌های ارگانیک و بدون تابش به بازار وارد شده‌اند. زردچوبه‌های ارگانیک بدون استفاده از آفت کش‌ها و کود‌های شیمیایی کشت و برداشت می‌شوند. به علاوه زردچوبه‌های بدو تابش در معرض نور آفتاب قرار نگرفته‌اند.

به طور کلی انتخاب زردچوبه خوب تا حدی نیز به انتظارات شما و طبع و ذائقه‌تان بر می‌گردد اما لازم است در هنگام خرید زردچوبه توجه کنید که زردچوبه خوب و با کیفیت دارای رنگ زرد روشن و یکدست است، بوی گرم و تند دارد و طعم آن نیز کمی تند و تلخ است.

 

مطلب پیشنهادی: چطور وزنم رو ثابت نگه دارم؟

 

مصرف زردچوبه با کدام دارو‌ها ممنوع است؟

زردچوبه با بعضی از دارو‌ها تداخل ایجاد می‌کند و می‌تواند باعث ایجاد مشکلاتی در بدن شود. توصیه می‌شود اگر از این دارو‌ها به صورت منظم استفاده می‌کنید از مصرف زردچوبه چشم پوشی کنید یا آن را کاملاً تحت نظر پزشک متخصص انجام دهید.

  • دارو‌های ضد انعقاد
  • ضد التهابات غیر استروئیدی NSAIDs
  • دارو‌های کاهنده فشار خون
  • تثبیت‌کننده‌های خلق و خو
  • برخی دارو‌های ضد افسردگی

به طور کلی زردچوبه یک ماده غذایی مفید است و علاوه بر آن در طب سنتی نیز به دلیل خواص خاص از آن استفاده می‌شود. اگر به دنبال یک رژیم غذایی سالم هستید که بتواند بدن شما را به درستی تغذیه کند و نیاز‌های آن را برآورده کند می‌توانید زردچوبه را در رژیم غذایی خود جای‌گذاری کنید. لازم نیست نگران نحوه افزودن زردچوبه به رژیم غذایی خود باشید زیرا حالت پودری زردچوبه باعث می‌شود که بتوانید به طور گسترده‌ای از آن استفاده کنید.

از زردچوبه می‌توانید در انواع غذا‌ها، نوشیدنی‌ها، سالاد‌ها، سس‌ها و مارمالاد‌ها استفاده کنید. توجه داشته باشید که با مصرف مقادیر مناسب از زردچوبه می‌توانید علاوه بر لذت بردن از طعم خوش غذا‌ها از فواید بی‌نظیر این ماده نیز بهره‌مند شوید. البته مصرف زردچوبه نیز مانند بسیاری از مواد غذایی دیگر در صورت نامتعادل بودن می‌تواند عوارضی را ایجاد کند که در بسیاری از موارد می‌تواند خطرناک باشد و سلامت شما را به خطر بیاندازد.

بنابراین توصیه می‌شود در مصرف زردچوبه تعادل را رعایت کنید. همچنین اگر از بیماری خاصی رنج می‌برید یا داروی خاصی مصرف می‌کنید در مورد مصرف زردچوبه و مقدار آن با پزشک متخصص خود مشورت کنید. امیدواریم این مطلب به شما کمک کرده باشد تا بیشتر با خواص زردچوبه آشنا شوید.

نویسنده مطلب مهدی غلامی
مهدی غلامی هستم؛ به بازاریابی محتوا و دیجیتال مارکتینگ علاقه دارم و عاشق آموزش هستم. https://www.karlancer.com/profile/176446

دیدگاه شما

بدون دیدگاه

fitoject-logo
فیتوجت، سایت سلامت
موثرترین برنامه‌های غذایی
فیتوجت با بهره‌گیری از بهترین و به‌روزترین روش‌ها، شما را در مسیر رسیدن به وزن ایده‌آل خودتون و اصلاح عادت غذایی همراهی می‌کند. فیتوجت تلاش می‌کند تا شما بتوانید این مسیر را در کمترین زمان و به راحت‌ترین شکل طی کنید. با فیتوجت، پیش به سوی زندگی سالم!