علت کم نشدن وزن چیست؟ علل کندی لاغری

18 آبان 1403 - آخرین بروزرسانی: 18 آبان 1403
علت کم نشدن وزن چیست؟

برای کاهش وزن و رسیدن به تناسب اندام راه‌های زیادی وجود دارد. با این حال کم نشدن وزن یکی از مشکلاتی است که بسیاری از افراد در پروسه کاهش وزن خود با آن رو به رو می‌شوند. کم نشدن وزن در واقع زمانی اتفاق می‌افتد که شما رژیم لاغری خود را رعایت می‌کنید، یا به صورت منظم ورزش می‌کنید و انتظار دارید که وزن شما کاهش پیدا کند، اما این اتفاق نمی‌افتد.

کم نشدن وزن در بسیاری از مواقع در مراحل اولیه کاهش وزن اتفاق نمی‌افتد. در حقیقت بسیاری از افراد در مراحل اولیه شروع ورزش و رژیم خود موفق می‌شوند، مقدار زیادی از وزن خود را کم کنند. با این حال پس از گذشت مدت زمانی غیر مشخص که بستگی به فرد دارد و در افراد مختلف می‌تواند متفاوت باشد، بدن شروع به مقاومت می‌کند و فرد با مشکل کم نشدن وزن روبه رو می‌شود. در این مقاله قصد داریم مهم‌ترین دلایل کم نشدن وزن را بررسی کنیم و راهکار‌هایی مؤثر برای مقابله با آن معرفی کنیم.

 

آیا انتظارات شما منطقی هستند؟

در اولین قدم لازم است مطمئن شوید که واقعاً با مشکل کم نشدن وزن روبرو هستید. برای این کار باید بررسی کنید که انتظارات شما از روند کاهش وزن‌تان منطقی و معقول است یا خیر؟ به یاد داشته باشید که روند و پروسه کاهش وزن به طور کلی یک پروسه آهسته است. البته به طور کلی کاهش وزن در مراحل اولیه بسیار سریع‌تر اتفاق می‌افتد، ولی در اکثر افراد با گذشت مدت زمانی از شروع رژیم غذایی و ورزش سرعت کاهش وزن افت پیدا می‌کند. به علاوه در بسیاری از مواقع توقعات افراد از پروسه کاهش وزن غیر منطقی است.

روند کاهش وزن همیشه خطی نیست و ممکن است در برخی از مواقع شما دچار استپ وزنی شوید. دقت داشته باشید که چاق و لاغر شدن پیاپی که به نام اثر یویو نیز شناخته میشود، می تواند تاثیر بسیار زیادی بر روی کاهش متابولیسم شما شود. در نهایت با چاق و لاغر شدن پیاپی امکان لاغر شدن دوباره شما تا حد بسیار زیادی کاهش پیدا می کند.

 

 

علت کم نشدن وزن چیست؟

کم نشدن وزن می‌تواند به دلایل مختلفی اتفاق بیافتد. به طور کلی برای کاهش وزن موثر شما به یک رژیم غذایی اصولی و ورزش منظم احتیاج دارید و وجود مشکلاتی در هر یک از این موارد می‌تواند، باعث کم نشدن وزن شما با توجه به انتظاراتتان شود. برخی از رایج‌ترین دلایلی که می‌توانن باعث کم نشدن وزن شما شوند شامل موارد زیر هستند:

 

کالری بیش از اندازه

دریافت کالری بیش از آن چیزی که به آن احتیاج دارید، می تواند یک علت بسیار مهم برای این باشد که وزن کم نکنید. در واقع شما در اوایل رژیم وزن کم می کنید، چون نسبت به سابق کمتر کالری مصرف می کنید. از یک زمان به بعد وزن شما متعادل می ماند، چون کالری که مصرف میکنید متناسب با وزن جدید است. این به معنای آن است که باید سعی کنید کالری کمتری حتی از سابق مصرف کنید، چون بدن به میزان دریافت کالری جدید عادت کرده است.

 

رژیم غذایی غیر اصولی

باید به این نکته توجه کنید که تنها داشتن یک رژیم غذایی که کالری دریافتی شما را محدود کند نمی‌تواند، برای کاهش وزن مؤثر کافی باشد. یک رژیم غذایی اصولی دارای نسبت مناسبی از تمامی مواد مغذی مورد نیاز بدن شما است. در این خصوص توصیه می‌‌شود تا از رژیم‌های مونو خودداری کنید و از پیروی از رژیم‌هایی مانند رژیم سیب یا رژیم شیر تا حد امکان صرف نظر کنید.

 

نداشتن ورزش کافی و مناسب

برای کاهش وزن مؤثر در کنار رژیم غذایی خود به ورزش نیز احتیاج دارید. مطالعات نشان می‌دهند که انجام ورزش‌های هوازی و تمرینات مقاومتی مانند وزنه‌برداری می‌تواند، در کاهش وزن بسیار مؤثر باشد. همچنین اگر امکان انجام ورزش‌های سنگین را ندارید، می‌توانید از ورزش‌های سبک مانند یوگا و پیلاتس نیز استفاده کنید. توجه داشته باشید که اگر ورزش منظم جزوی از برنامه کاهش وزن شما است، ممکن است با مشکل کم نشدن وزن رو به رو شوید زیرا این موضوع سبب عضله‌سازی بیشتر و عمدتا کاهش سایز می‌شود نه کاهش وزن!

 

خواب بی‌کیفیت

جالب است بدانید که کیفیت خواب شما به طور مؤثری بر روی پروسه کاهش وزن شما اثر می‌گذارد. مطالعات جدید نشان می‌دهند که کم خوابی و خواب زیاد هر دو می‌توانند، باعث افزایش وزن در افراد شوند. میزان خوابی که بدن شما به آن نیاز دارد بسته به عوامل مختلفی متفاوت است، اما این میزان به طور متوسط برای بزرگسالان بین ۷ تا ۸ ساعت، برای نوجوانان بین ۸ تا ۱۰ ساعت و برای کودکان و نوزادان بین ۱۰ تا ۱۶ ساعت است.

 

عدم کاهش وزن

 

عدم مصرف آب کافی

آمار‌ها نشان می‌دهند که بسیاری از افراد با محدود کردن رژیم غذایی خود آب خیلی کمتری نیز مصرف می‌کنند. این در حالی است که آب کافی نه تنها برای سلامت ماندن بدن شما ضروری است، بلکه یک عامل تایین‌کننده برای کاهش وزن مؤثر و افزایش متابولیسم در بدن به حساب می‌آید.

افزایش مصرف آب می‌تواند باعث یک افزایش ۵ درصدی در کاهش وزن شود. سعی کنید آب و مایعات کافی مصرف کنید تا روند کاهش وزن خود را تقویت کنید. دقت کنید در صورت عدم مصرف آب کافی هنگام رژیم و ورزش امکان دارد با علائم کم آبی بدن روبرو شوید که می‌تواند فرایند کاهش وزن شما را مختل کند.

 

مصرف بیش از حد الکل

از عوارض مصرف الکل می‌توان به افزایش اشتهای شما و مصرف بیشتر غذا‌ها و خوراکی‌ها اشاره کرد. این نوشیدنی می‌تواند یک عامل بالقوه برای جلوگیری از کاهش وزن و کند کردن این پروسه محسوب شود. کاهش مصرف الکل می‌تواند به کاهش وزن افراد مبتلا به دیابت بسیار کمک کند. مطالعات انجام شده نشان می‌دهند که افزایش مصرف الکل شانس چاقی را به خصوص در زنان بسیار افزایش می‌دهد. همچنین نوشیدنی‌ها الکلی دارای کالری بسیار زیادی هستند.

 

ابتلا به بیماری‌های زمینه‌ای

برخی از بیماری‌ها و مشکلات سلامتی وجود دارند که می‌توانند باعث افزایش وزن شوند و از کاهش وزن جلوگیری کنند. کم کاری تیروئید و سندروم تخمدان پلی کیستیک نمونه‌هایی از این بیماری‌ها هستند. به علاوه اگر از دارو‌های خاصی به صورت منظم مصرف می‌کنید، ممکن است با مشکل کم نشدن وزن رو به رو شوید. اگر با چنین شرایطی رو به رو هستید با پزشک خود در این باره مشورت کنید. همچنین در صورتی که درگیر بیماری‌هایی مانند کبد چرب یا دیابت هستید، توصیه می‌شود از رژیم غذایی دیابتی و رژیم کبد چرب که متناسب با این بیماری‌ها تنظیم شده‌اند استفاده کنید.

 

مصرف بیش از حد از غذا‌های فرآوری شده

مطالعات نشان می‌دهند که بسیاری از افراد به مصرف غذا‌های فرآوری شده اعتیاد دارند. این اعتیاد به خصوص در میان کودکان و نوجوانان شدید‌تر است. استفاده کردن از این دسته غذاها تاثیر بسیار زیادی بر روی متابولیسم خواهد گذاشت که در واقع با کاهش متابولیسم سبب کند شدن روند کاهش وزن می‌شوند.

 

در دوران یائسگی قرار دارید

اگر در دوران یائسگی قرار دارید ممکن است با مشکل کم نشدن وزن رو به رو شوید که البته این یک شرایط طبیعی است. در هنگام یائسگی وزن شما افزایش پیدا می‌کند. در واقع در طول دوران یائسگی تغییراتی مانند تغییر در سطح هورمون‌ها، کاهش توده عضلانی و کاهش خواب در شبانه روز اتفاق می‌افتد که می‌توانند باعث افزایش وزن شما شوند. در این شرایط لازم است با پزشک خود مشورت کنید تا بتوانید به بهترین شیوه با این مشکل مقابله کنید.

 

مطلب پیشنهادی: رژیم لوکرب چیست؟

 

علت کم نشدن وزن با رژیم

در بسیاری از مواقع ممکن است فکر کنید که در حال پیروی کامل از رژیم غذایی‌تان هستید در حالی که حقیقت این گونه نیست. برای مثال استفاده از رژیم های غیر اصولی مثل رژیم کارنیور و رژیم کانادایی نه تنها شرایط را بهتر نمی کند، بلکه ممکن است کاهش وزن شما را نیز عقب بیاندازد. برخی از مواردی که باعث کم نشدن وزن با رژیم‌های غذایی می‌شوند شامل موارد زیر هستند:

 

پیگیری نکردن وعده‌های غذایی

مطالعات و تحقیقاتی که در این باره انجام شده‌اند نشان می‌دهند که پیگیری آن چه می‌خورید، می‌تواند به طور مؤثری در کاهش وزن بیشتر مؤثر باشد. این در حالی است که این کار برای کسانی که از اختلالات خوردن رنج می‌برند، دارای معایب زیادی است و می‌تواند باعث تشدید این شرایط در آن‌ها شود. همچنین ممکن است با توجه به وضعیت روحی با مشکل پرخوری عصبی درگیر باشید.

 

سریع غذا خوردن

جالب است بدانید که ثابت شده است که سریع غذا خوردن می‌تواند، باعث افزایش غذا‌های مصرفی در افراد شود و از کم شدن وزن جلوگیری کند. در واقع کاهش سرعت، خوردن بدون حواس‌پرتی، مزه‌کردن و لذت بردن از هر لقمه می‌تواند، باعث شود که مغز شما بسیار سریع‌تر احساس سیری و رضایت کند و می‌تواند از این طریق به کاهش وزن کمک کند.

کم نشدن وزن

کمبود پروتئین در رژیم غذایی

پروتئین یکی از اصلی‌ترین مواد مغذی است که بدن برای انجام فعالیت‌ها و عملکرد‌های خود به آن احتیاج دارد. به علاوه مطالعات نشان می‌دهند که پروتئین کافی در رژیم غذایی می‌تواند، باعث کاهش وزن مؤثر‌تر و کاهش خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی شود. دلیل اصلی این مسأله این است که مصرف پروتئین این امکان را به شما می‌دهد که برای مدت زمان بیشتری احساس سیری کنید و همچنین می‌تواند باعث حفظ انرژی مصرفی شما در هنگام استراحت شود. به همین دلیل از پروتئین به عنوان یکی از بهترین غذاها برای لاغری بدون گرسنگی نام برد. یکی دیگر از مزیت‌های مصرف کافی پروتئین این است که از بازیابی وزن کم شده جلوگیری می‌کند. در این خصوص رژیم پروتئین می‌تواند یک گزینه مناسب برای افراد ورزشکار و افرادی که تحمل گرسنگی ندارند باشد.

البته تأثیرات پروتئین در افراد متفاوت است. برای مثال در افراد بزرگسال چاقی که از رژیم فستینگ استفاده می‌کنند مصرف پروتئین تأثیر خاصی را نشان نمی‌دهد. به طور کلی برای درک بهتر مکانیسم این مسأله و تشخیص این که رژیم‌های پر پروتئین در چه مواردی می‌توانند، مؤثر باشند به مطالعات و تحقیقات بسیار بیشتری نیاز است. باید بدانید مصرف پروتئین به اندازه کافی می تواند به افزایش متابولیسم شما نیز کمک زیادی کند.

 

کیفیت پایین غذا‌ها

کیفیت غذا‌هایی که مصرف می‌کنید به اندازه کمیت آن‌ها اهمیت دارد. مصرف غذا‌های سالم می‌تواند باعث شود که سریع‌تر احساس سیری کنید. به علاوه این غذا‌ها می‌توانند اشتهای شما را تنظیم کنند و سلامت کلی بدن شما را افزایش دهند.

 

مصرف قند

نوشیدنی های قندی دارای مقادیر بسیار زیادی از قند هستند و یکی از چاق‌کننده‌ترین خوراکی‌ها به حساب می‌آیند. بنابراین لازم است، برای کاهش وزن مؤثر تا حد امکان از نوشیدنی‌های قندداری مانند نوشابه‌ها و آبمیوه‌های پر کالری اجتناب کنید. همچنین اگر دیابتی هستید باید تلاش کنید طبق رژیم دیابتی که دارید از مصرف قند های مصنوعی حداقل تا میزان زیادی اجتناب کنید.

 

علت کم نشدن وزن با بدنسازی

همان طور که گفتیم زمانی که شما ورزش میکنید، در حال ساخت مقادیر قابل توجهی از عضلات هستید. به علاوه میزان چربی که از دست میدهید وزن کمتری نسبت به عضلاتی که به دست می آورید دارد. حجم عضله سازی در ورزش بدنسازی به طور قابل توجهی بالا است و این می تواند باعث کم نشدن وزن شما در هنگام بدنسازی شود.

برای سنجش این مساله می توانید دور کمر و سایز هایتان را به طور مداومی اندازه گیری کنید و از سنجش میزان چربی در دوره های زمانی متناوب استفاده کنید تا بتوانید تغییرات بدن خود را مورد ارزیابی قرار دهید. یکی دیگر از مواردی که می تواند باعث شود زمانی که ورزش بدنسازی انجام می دهید با مشکل کم نشدن وزن رو به رو شوید افزایش اشتها است. در واقع زمانی که شما ورزش میکنید متابولیسم بدن خود را به طور قابل توجهی افزایش می دهید. این مساله باعث افزایش اشتها در شما می شود که می تواند حتی باعث اضافه وزن شود. به همین جهت نیز ضروری است که در کنار ورزش از رژیم های غذایی اصولی استفاده کنید که کالری شما را محدود کنند و در عین حال نیز نسبت مناسبی از مواد مغذی که به آنها نیاز دارید را در اختیار بدن شما قرار دهد. توصیه می‌شود تا از رژیم بدنسازی استفاده کنید.

 

علت کم نشدن وزن بعد از زایمان

بسیاری از خانم ها تمایل دارند که بلافاصله پس از زایمان به وزن قبلی خود برگردند. با این حال کاهش وزن پس از زایمان به طور کلی یک پروسه پیچیده و سخت به حساب می آید. بسیاری از خانم ها بلافاصله پس از تولد نوزادشان به سراغ یک متخصص تغذیه می روند و از یک رژیم غذایی اصولی و ورزش های منظم استفاده می کنند. با این حال بسیاری از این افراد نمی توانند وزن مورد نظر خود را به دست آورند. شایع ترین دلایل این مساله شامل مشکلات خواب، شیردهی و عدم تعادل هورمونی هستند.

 

خواب ناکافی

مراقبت از فرزندتان ممکن است باعث شده باشد که ساعت های خواب شما به شدت کاهش پیدا کند. جالب است بدانید که کم خوابی می تواند به طور مستقیمی بر روند کاهش وزن شما اثر منفی داشته باشد. به علاوه در این مواقع بدن شما خسته است و برای رفع خستگی خود به سراغ خوراکی های دارای کالری های بالا می رود. بنابراین یکی از اصلی ترین و سودمندترین کارهایی که می توانید برای مشکل کم نشدن وزن در دوران پس از زایمان انجام دهید داشتن خواب کافی و با کیفیت است.

 

شیردهی

شیردهی می تواند تاثیرات مختلفی بر روی بدن داشته باشد. این تاثیر می تواند برای بسیاری از افراد به صورت کم نشدن وزن خود را نشان دهد. در هنگام شیردهی مقادیر زیادی از هورمون پرولاکتین در بدن شما ترشح می شود. این هورمون می تواند باعث تشویق ذخیره چربی در بدن شما شود. به علاوه شیر دهی می تواند باعث افزایش اشتهای شما و افزایش کالری دریافتی در بدن شما شود که می تواند از کاهش وزن موثر جلوگیری کند.

 

عدم تعادل هورمونی

در حین دوران بارداری هورمون های بدن شما دچار نوسانات و تغییرات بسیار زیادی می شوند. مدت زمان زیادی طول می کشد تا این تغییرات هورمونی به حالت اولیه خود بازگردد. به علاوه بسیاری از زنان پس از زایمان با مشکلات هورمونی رو به رو می شوند. یکی شایع ترین این شرایط کاهش سطح پروژسترون در بدن است که باعث تسلط استروژن می شود. سطح بالای استروژن در بدن می تواند، منجر به تشویق ذخیره چربی در بدن شود. کم کاری تیروئید یکی دیگر از مشکلات رایجی است که در دوران پس از زایمان در خانم ها ایجاد می شود. این مساله می تواند منجر به افزایش وزن و جلوگیری از کاهش وزن موثر شود.

چرا وزن کم نمی کنم؟

چرا وزنم پایین نمی آید ولی سایزم کم می شود؟

این مساله در اکثر موارد در افرادی به وجود می آید که به طور منظم ورزش می کنند. وقتی به میزان زیادی ورزش می کنید بدن شما حجم زیادی عضله می سازد. این می تواند منجر به کم نشدن وزن در شما شود. لازم است به این نکته توجه کنید که از دست دادن چربی ها و ساخت عضله در بدن شما باعث کم شدن سایز و سفت شدن بدن شما می شود.  با این حال ممکن است وزن شما تغییر نکند. در این موارد اندازه گیری دور کمر و سایز های دیگرتان به صورت دوره ای و انجام آنالیز های بدنی که می تواند میزان چربی، عضله و… را در بدن شما نشان دهد، می تواند بسیار سودمند باشد و به شما نشان دهد که چه تغییراتی در بدن شما در حال انجام است.

 

علت لاغر نشدن شکم

در برخی از مواقع ممکن است با مشکل لاغر نشدن شکم رو به رو شوید. لاغر نشدن شکم می تواند به دلایل زیادی اتفاق بیافتد. برخی از مهم ترین این موارد شامل موارد زیر هستند.

 

1-مصرف زیاد غذاهای فرآوری شده

غذاهای فرآوری شده می توانند باعث افزایش التهاب در بدن شوند. التهاب با چربی شکم در ارتباط است. بنابراین اگر با مشکل لاغر نشدن شکم رو به رو هستید یکی از بهترین راه هایی که پیش رو دارید کاهش مصرف غذاهای فرآوری شده تا حد امکان است.

 

2- خواب ناکافی

مطالعات نشان می دهند که خواب کم می تواند باعث کاهش چربی سوزی به خصوص در ناحیه شکم شود. اگر در شبانه روز کمتر از 6 ساعت می خوابید و با مشکل لاغر نشدن شکم رو به رو هستید اولین راهی که در پیش رو دارید افزایش تایم خواب تان است.

 

3- اندام سیبی شکل

اندام افراد از نظر ژنتیکی با یکدیگر متفاوت است. اگر به صورت ژنتیکی دارای اندام سیبی شکل هستید تجمع چربی بیش از همه در ناحیه شکم تان اتفاق می افتد. این اگرچه به این معنی است که کاهش وزن و لاغری در ناحیه شکم برای شما سخت است اما غیر ممکن نیست.

 

4- افسردگی و استرس

نتایج مطالعات و تحقیقات نشان می دهند که افسردگی و استرس مداوم می توانند باعث افزایش چربی ها در ناحیه شکم شما شوند و لاغری شکم را برای شما سخت کنند. دلیل اصلی این مساله این است که افسردگی می تواند در افراد عادات بد غذایی ایجاد کند و با بی تحرکی و کم تحرکی همراه باشد.

 

5-مصرف نوشابه های رژیمی

مطالعات نشان می دهند افرادی که به طور مداومی از نوشابه های رژیمی دارای درصد بالای قند استفاده می کنند، بیشتر از دیگران دچار تجمع چربی در ناحیه شکم می شوند.

 

6- دوران یائسگی

در طی دوران یائسگی هورمون ها در بدن شما به طور قابل توجهی تغییر پیدا می کنند. این می تواند منجر به تجمع چربی در شکم و سخت شدن چربی سوزی شکمی شود. 

 

7- کمبود ویتامین C

بسیاری از میوه ها و سبزیجات دارای مقادیر زیادی از ویتامین C هستند. ویتامین C  می تواند به طور قابل توجهی سبب کاهش کورتیزول در بدن شوند. کاهش کورتیزول می تواند منجر به کاهش چربی ها در ناحیه شکم شود.

 

دلیل عدم کاهش وزن

 

بهترین روش برای کاهش وزن

برای یک کاهش وزن درست و اصولی و کم کردن وزن به یک رژیم غذایی اصولی و درست احتیاج دارید. سایت فیتوجت دارای متخصصین تغذیه مجرب و حرفه ای است که می توانید از آن ها کمک بگیرید تا بتوانید یک پروسه کاهش وزن درست و اصولی را پیش بگیرید. متخصصان تغذیه فیتوجت به شما در تمام مراحل کاهش وزن تان کمک می کنند. این سایت دارای پشتیبانی 24 ساعته است که می توانید در هر مرحله ای که با مشکل مواجه شدید با آن ها مشورت کنید.

 

جمع بندی

کاهش وزن در بسیاری از مواقع یک پروسه سخت و طاقت فرسا است. رعایت رژیم های لاغری خاص و ورزش های منظم و سنگین می تواند در بسیاری از مواقع ادیت کننده باشد. با این حال برای کاهش وزن و رسیدن به تناسب اندام نیاز دارید این روند را طی کنید. برخی از اوقات در میانه این راه با مشکل کم نشدن وزن رو به رو می شوید. کم نشدن وزن به طور کلی می تواند دلایل متفاوتی داشته باشد.  ساده ترین دلیلی که می تواند منجر به کم نشدن وزن شما شود استفاده از رژیم های غیر اصولی است. در برخی از مواقع نیز رژیم خود را به خوبی پیگیری نمی کنید.

ورزش و عضله سازی که به واسطه آن می تواند اتفاق بیافتد نیز یکی از دلایل شایع دیگر این مساله است. در نهایت اگر مشکل شما ریشه در هیچ یک از موارد گفته شده نداشته باشد، ممکن است به دلیل بیماری های زمینه ای یا مصرف برخی از دارو ها اتفاق بیافتد. یکی از ایده های جالب و تاثیر گذار برای رفع این مشکل تغییر رویه رژیم و ورزش تان است. در این باره با پزشک متخصص خود مشورت کنید تا بتوانید به راحتی این مشکل را از میان بردارید.

نویسنده مطلب مهدی غلامی
مهدی غلامی هستم؛ به بازاریابی محتوا و دیجیتال مارکتینگ علاقه دارم و عاشق آموزش هستم. https://www.karlancer.com/profile/176446

دیدگاه شما

بدون دیدگاه

fitoject-logo
فیتوجت، سایت سلامت
موثرترین برنامه‌های غذایی
فیتوجت با بهره‌گیری از بهترین و به‌روزترین روش‌ها، شما را در مسیر رسیدن به وزن ایده‌آل خودتون و اصلاح عادت غذایی همراهی می‌کند. فیتوجت تلاش می‌کند تا شما بتوانید این مسیر را در کمترین زمان و به راحت‌ترین شکل طی کنید. با فیتوجت، پیش به سوی زندگی سالم!