مهم ترین خواص عرق بومادران
بومادران یک گیاه پرخاصیت است که در طب سنتی دارای جایگاه ویژه ای است. در این محتوا قصد داریم تا به خواص عرق بومادران بپردازیم. در سراسر دنیا برای استفاده از خواص بومادران از آن در شکل های مختلفی مانند چای ، دمنوش، عرق، روغن، پودر و حتی به صورت برگ های تازه استفاده می شود.
بومادران دارای خواص بسیار زیادی است. مردم معمولاً از بومادران برای اگزما، سندرم روده تحریک پذیر IBS، بهبود زخم و بسیاری از بیماری های دیگر استفاده می کنند، اما هیچ مدرک علمی خوبی برای حمایت از این موارد وجود ندارد. به علاوه چای بومادران نیز می تواند دارای خواص زیادی برای بدن باشد و به کاهش التهاب و بهبود هضم کمک می کند.
همچنین بومادران حاوی مواد شیمیایی است که ممکن است به درمان گرفتگی معده و مبارزه با عفونت کمک کند. گیاه بومادران در سرتاسر دنیا رشد می کند و از آن استفاده می شود. از قسمت هایی از این گیاه که در بالای خاک قرار می گیرند نیز برای ساخت داروهای گیاهی استفاده می شود. در واقع، نام جنس آن، Achillea، به آشیل جنگجو در اساطیر یونانی اشاره دارد، زیرا او از بومادران برای درمان زخم های سربازان خود استفاده می کرد.
انواع مختلف گیاه بومادران کدام اند؟
گونه های زیاد و متنوعی از این گیاه در سرتاسر دنیا وجود دارند. در حال حاضر در حدود 140 گونه از گیاه بومادران وجود دارد که می توانید از آن ها استفاده کنید. این گیاه دارای گل های خوشه ای و برگ های کرک دار و معطر هستند.
معرفی مهمترین خواص عرق بومادران
مطالعات انجام شده در مورد این گیاه نشان می دهد که گیاه بومادران می تواند دارای خواص زیادی باشد. این گیاه ممکن است فواید مختلفی به عنوان یک چای گیاهی، عصاره یا اسانس داشته باشد. به علاوه یکی از رایج ترین شکل های مصرف گیاه بومادران در دنیا به شکل عرق بومادران است. در ادامه این مطلب برخی از خواص عرق بومادران را که به صورت علمی ثابت شده اند برای شما توضیح خواهیم داد.
1-خواص عرق بومادران برای زخم
یکی از قدیمی ترین خواص عرق بومادران که از زمان های بسیار قدیم از آن استفاده می شده است، خاصیت آن برای درمان زخم ها بوده است. از عرق بومادران به عنوان ضماد و مرهم برای درمان زخم ها استفاده می شده است. در یک مطالعه حیوانی که در این مورد انجام شد نتایج نشان داد که عصاره برگ بومادران دارای خواص ضد التهابی و آنتی اکسیدانی است. برای بهبود زخم ها و ترمیم آسیب ها بدن به طور ضروری نیاز به مواد ضد التهاب و آنتی اکسیدان ها دارد.
بنابراین این خواص عرق بومادران می تواند باعث تسهیل درمان زخم ها و بهبود آسیب دیدگی ها در بدن شود. به علاوه مصرف عصاره برگ بومادران می تواند سبب افزایش میزان ترشح و تولید فیبروبلاست ها در بدن شود. این سلول ها در واقع سلول هایی هستند که مسئول بازسازی بافت همبند هستند و دارای یک نقش اساسی در ترمیم بافت های آسیب دیده هستند.
یک مطالعه انسانی و بالینی دیگر بر روی 140 زن انجام شد و از آن ها خواست برای مدت زمان 2 هفته از یک پماد گیاهی تهیه شده از گیاه های بومادران و خار مریم بر روی محل های اپیزیوتومی، که برشهای جراحی روی دیواره واژن در هنگام زایمان ایجاد می کنند استفاده کنند. پس از دو هفته نتایج بهبود این محل ها را نشان دادند. این نتایج بسیار امیدوار کننده هستند اما در هر صورت نیاز به مطالعات و تحقیقات بیشتری در این زمینه وجود دارد.
مطلب پیشنهادی: 12 خواص هل برای سلامتی
2- خواص عرق بومادران برای گوارش:
یکی دیگر از خواص گیاه بومادران که باعث شده است از دیرباز از آن در طب سنتی استفاده شود خاصیت آن برای درمان بسیاری از مشکلات گوارشی است. از بومادران از دیرباز برای درمان و بهبود مشکلات گوارشی مانند زخم و سندرم روده تحریک پذیر IBS استفاده می شود که علائم آن شامل درد معده، اسهال، نفخ و یبوست است.
محققان بر این باور هستند که این خاصیت در واقع به دلیل وجود مقادیری از چندین فلاونوئید و آلکالوئید است. این مواد می توانند به طور موثری باعث کاهش درد ها و ناراحتی های گوارشی شوند. در مطالعه دیگری که بر روی تعدادی از موش ها انجام شد نشان داده شد که مصرف عصاره بومادران توسط موش ها می تواند از آسیب های ناشی از رفلاکس معده جلوگیری کند و خواص ضد زخم نیز داشته باشد. مطالعه حیوانی دیگری نشان داد که آنتی اکسیدان های فلاونوئید موجود در چای بومادران ممکن است با اسپاسم گوارشی، التهاب و سایر علائم IBS مبارزه کند.
3- خواص عرق بومادران برای افسردگی:
در عرق بومادران مقادیر زیادی از فلاونوئیدها و آلکالوئیدها وجود دارند که می توانند باعث کاهش عوارض و علایم افسردگی و اضطراب در افراد شوند. یکی از هورمون هایی که در هنگام افزایش استرس در افراد افزایش پیدا می کند هورمون کورتیکوسترون است.
در عرق بومادران و به طور کلی فرآورده های حاصل از بومادران مقادیر زیادی از آلکالوئید های گیاهی وجود دارد که می توانند باعث کاهش میزان این هورمون در بدن شوند و از این طریق باعث کاهش علایم و عوارض مربوط به استرس و اضطراب در افراد شوند.
یک مطالعه دیگر نیز در این زمینه بر روی موش ها انجام شد و نشان داد که مصرف اسانس گیاه بومادران به صورت خوراکی می تواند در موش ها باعث کاهش اضطراب و تشویق فعالیت ذهنی و بدنی روزانه شود. در هر صورت اکثر مطالعات انجام شده در مورد خواص عرق بومادران برای کاهش استرس و اضطراب به صورت آزمایشگاهی انجام شده است و نیاز به مطالعات و تحقیقات بیشتری در این زمینه است.
4- خواص عرق بومادران برای مغز:
نشان داده شده است که بومادران به برخی اختلالات مغزی مانند مولتیپل اسکلروزیس، آلزایمر، پارکینسون و آنسفالومیلیت کمک می کند. آنسفالومیلیت در واقع التهاب مغز و نخاع ناشی از عفونت ویروسی است. یکی از مطالعات اخیر حیوانی که در این مورد انجام شده است نشان می دهد که عصاره بومادران شدت آنسفالومیلیت و همچنین التهاب مغز و نخاع و آسیب مغزی ناشی از آن را کاهش می دهد.
یک مطالعه دیگر که نشان دهنده خواص عرق بومادران برای تشنج است در موش ها انجام شد. این مطالعه نشان می دهد که آنتی اکسیدان های موجود در عرق بومادران می تواند اثرات ضد تشنج از خود نشان دهد که این مساله می تواند برای افراد مبتلا به صرع یک درمان تکمیلی نوید بخش و امیدوار کننده باشد.
مطالعات آزمایشگاهی دیگری که بر روی موش ها انجام شده است نشان می دهد که این گیاه ممکن است از علائم بیماری های آلزایمر و پارکینسون مانند از دست دادن حافظه و اختلال در حرکت فیزیکی و تون عضلانی جلوگیری کند. در هر صورت مطالعات و تحقیقات انجام شده در این زمینه مقدماتی هستند و مربوط به حیوانات اند. بنابراین لازم است که مطالعات و تحقیقات بیشتری در این زمینه انجام شود.
5- خواص ضد التهاب قوی بومادران
جالب است بدانید که برخلاف تصور بسیاری از افراد التهاب همیشه مضر نیست. التهاب در واقع یک واکنش طبیعی و ضروری برای بدن است. در واقع زمانی که التهاب حاد به التهاب مزمن تبدیل می شود می تواند خاصیت آسیب زندگی پیدا کند و نیاز است که آن را برطرف کنید. التهاب مزمن می تواند منجر به آسیب سلولی، بافتی و اندام شود.
مطالعات نشان می دهند که مصرف عرق بومادران یا شکل های دیگر مانند چای بومادران می تواند التهاب موجود در پوست و کبد را کاهش دهد و به درمان عفونت های پوستی، علائم پیری پوست و بیماری کبد چرب غیر الکلی کمک کند. یک مطالعه آزمایشگاهی دیگر نشان می دهد که گیاه بومادران نه تنها التهاب را کاهش می دهد، بلکه می تواند باعث افزایش رطوبت در پوست شود. اگرچه نتایج مطالعات انجام شده در این زمینه امیدوار کننده و نوید بخش است اما به مطالعات بیشتری نیز در این زمینه نیاز است.
آیا ممکن است در اثر مصرف عرق بومادران یا فرآورده های دیگر این گیاه دچار عوارض جانبی شویم؟
بومادران به طور کلی جزو گیاهان کم خطر به حساب می آید و برای اکثر افراد مشکل خاصی ایجاد نمی کند. با این حال به برخی از افراد با شرایط خاص توصیه می شود که از مصرف عرق بومادران یا فرآورده های دیگر این گیاه اجتناب کنند و یا آن را محتاطانه و زیر نظر پزشک متخصص انجام دهند. در ادامه این گروه های حساس را برای شما معرفی خواهیم کرد.
مطلب پیشنهادی: انبه برای چی خوبه؟
1-عرق بومادران برای بارداری :
مصرف عرق بومادران و یا گیاه بومادران به هر شکلی برای زنان باردار و شیرده ممنوع است. بومادران می تواند باعث سقط جنین در بارداری های حساس شود و چرخه های قاعدگی را نیز از نظم خارج کند.
2- افراد مستعد خونریزی:
در ساختار گیاه بومادران مقادیر زیادی از مواد شیمیایی وجود دارند که برخی از آن ها ممکن است باعث شوند خطر خونریزی در بدن فرد افزایش پیدا کند. به همین دلیل نیز متخصصان معتقدند که افرادی که خطر خونریزی دارند مثلا افرادی که داروهای رقیق کننده خون مصرف می کنند باید از مصرف بومادران اجتناب کنند. به علاوه نیز توصیه می شود که دو هفته قبل و بعد از عمل های جراحی نباید از این گیاه و فرآورده های آن استفاده کرد زیرا ممکن است باعث خونریزی در حین جراحی و به خطر افتادن سلامت فرد شوند.
3- عرق بومادران برای حساسیت:
افرادی که دارای سابقه حساسیت هستند ممکن است به گیاه بومادران نیز حساسیت داشته باشند. این احتمال در افرادی که به راگوسینا و سایر گیاهان مرتبط حساسیت دارند بیشتر است.
4- استفاده بیش از حد از عرق بومادران:
در صورتی که بیش از حد از گیاه بومادران استفاده کنید ممکن است بعضی از عوارض جانبی کم اهمیت مانند خواب آلودگی و افزایش ادرار را تجربه کنید. به علاوه تماس بومادران و فراورده های آن با پوست نیز می تواند باعث عوارضی مانند تحریک پوستی شود.
چگونه عرق بومادران را به رژیم غذایی خود اضافه کنیم؟
گیاه بومادران را به شکل های مختلفی می توانید استفاده کنید. این گیاه به صورت های پودر، پماد، تنتور، عصاره و برگ و گل خشک شده وجود دارد. برای استفاده از عرق بومادران می توانید روزانه یک استکان بعد از هر وعده غذایی میل کنید و آن را به رژیم خودتان اضافه کنید و از خواص آن بهره مند شوید.
آیا مصرف عرق بومادران می تواند دارای تداخلات دارویی باشد؟
مصرف عرق بو مادران می تواند با برخی از داروها تداخل داشته باشد. بنابراین لازم و ضروری است که اگر از دسته های دارویی زیر استفاده می کنید از مصرف عرق بومادران اجتناب کنید یا در مورد آن با پزشک متخصص خود مشورت کنید.
1-مصرف عرق بومادران می تواند باعث افزایش لیتیم در بدن شود. در واقع بومادران مانند یک ادرار آور در بدن عمل می کند. افزایش لیتیم در بدن می تواند عوارض جانبی جدی به دنبال داشته باشد. ضروری است که اگر از لیتیم مصرف میکنید درباره مصرف بومادران با پزشک متخصص خود مشورت کنید. ممکن است پزشک شما تشخیص دهد که دوز لیتیم مصرفی شما نیاز به تغییر دارد.
2- مصرف عرق بومادران همراه با داروهایی که لخته شدن خون را کند میکنند مانند دارو های ضد انعقاد و ضد پلاکت نیز می تواند آسیب زا باشد. بومادران دارای ترکیباتی در ساختار خود است که از لخته شدن خون جلوگیری می کنند و میزان آن را در بدن کاهش می دهند. مصرف همزمان عرق بومادران با داروهای ضد انعقاد می تواند باعث ایجاد عوارض جانبی جدی مانند کبودی و خونریزی شوند. از مهم ترین نمونه های دارویی متعلق به این گونه های دارویی می توان به آسپرین، کلوپیدوگرل (پلاویکس)، دیکلوفناک (ولتارن، کاتافلام، و غیره)، ایبوپروفن (ادویل، موترین، دیگران)، ناپروکسن (ناپروکسن، ناپروسین، دیگران)، دالتپارین (فراگمین)، انوکساپارین (لونوکس) ، هپارین، وارفارین (کومادین) اشاره کرد.
3- یکی دیگر از داروهایی که می تواند با خواص عرق بومادران تداخل ایجاد کند داروهای آرام بخش (باربیتورات ها) هستند. مصرف عرق بومادران یا فرآورده های دیگری که از گیاه بومادران تولید می شوند می تواند باعث ایجاد بی حالی و خواب آلودگی در افراد شود. از طرف دیگر نیز مهم ترین خاصیت آرام بخش ها خواب آلودگی آن ها است. مصرف عرق بومادران به همراه باربیتورات ها می تواند باعث عوارضی مانند خواب آلودگی بیش از حد شود.
4- آنتی اسید ها: آنتی اسید ها به طور عمده برای کاهش اسید معده استفاده می شوند. بیشترین موارد مصرف آنتی اسید ها برای افرادی است که از بیش از حد بودن اسید معده رنج می برند. مصرف بومادران می تواند باعث افزایش میزان اسید معده شود. این مساله می تواند باعث شود که اثر آنتی اسید ها خنثی شود. بنابراین اگر از داروهای آنتی اسید استفاده میکنید لازم است که از مصرف عرق بومادران اجتناب کنید و در مورد آن با پزشک متخصص خود مشورت کنید.
چه دوزی از عرق بومادران را می توانیم به طور ایمن مصرف کنیم؟
دور مناسب و موثر از بومادران برای هر فردی به عوامل متعددی مانند سن مصرف کننده، سلامتی و چندین شرایط دیگر بستگی دارد. نکته ای که باید به آن توجه کنید این است که اگرچه بومادران یک گیاه طبیعی است، اما به این معنا نیست که کاملا بی ضرر است. در هر صورت اطلاعات دقیقی درباره دوز مناسب بومادران وجود ندارد و به طور تقریبی می توانید از آن استفاده کنید.
مطلب پیشنهادی: خواص دانه چیا چیست؟
جمع بندی
بومادران یک گیاه دارویی است که خواص فراوان و زیادی دارد. از بومادران از زمان های قدیم و در طب سنتی به طور ویژه ای استفاده می شده است. تحقیقات نشان می دهد که ترکیبات گیاهی موجود در ساختار گیاه بومادران ممکن است برای بهبود زخم، مشکلات گوارشی، بیماری های مغزی و سایر شرایط مفید باشد.
با این حال، اکثر مطالعاتی که در این زمینه ایجاد شده است مطالعات آزمایشگاهی و حیوانی است. بنابراین به مطالعات انسانی و بالینی بسیار بیشتری برای تایید یا تکذیب این خواص وجود دارد. بومادران را به شکل های مختلفی می توانید مصرف کنید. برای افزودن گیاه بومادران به رژیم غذایی خود می توانید از انواع مختلف آن مانند چای ، دمنوش، عرق، روغن، پودر و حتی به صورت برگ های تازه استفاده کنید. امیدواریم این مطلب به شما کمک کرده باشد تا با خواص عرق بومادران آشنا شده باشید.