رژیم شوک چیست؟ لاغری پرسرعت با رژیم شوک
آیا به دنبال راهی سریع برای کاهش وزن هستید؟ رژیم شوک با ایجاد تغییرات ناگهانی در رژیم غذایی، میتواند به شما کمک کند تا در کوتاهمدت وزن کم کنید. شاید کاهش وزن در یک دوره کوتاه بیشتر شبیه به معجزه باشد و یا شما را به یاد تبلیغات بی پایه و اساس بیاندازد؛ اما این واقعیت دارد و شما می توانید با روش رژیم شوک، در مدت زمان بسیار کوتاه، به طور قابل توجهی وزن کم کنید! اگر تا به حال اسم رژیم شوک به گوشتان نخورده یا این که چیزهای زیادی درباره آن نمی دانید؛ با ما تا پایان این مقاله همراه باشید. در این مقاله به پرتکرارترین سوالات شما عزیزان درباره رژیم شوک، مزایا و معایب و دیگر موارد مرتبط با آن خواهیم پرداخت.
منظور از رژیم شوک چیست؟
در وهله اول، بهتر است با معنی و مفهوم رژیم شوک آشنا شویم. رژیم شوک نوعی رژیم غذایی بسیار سخت در یک دوره کوتاه مدت است که به کاهش وزن چشمگیر منجر می شود. این نوع رژیم لاغری، برنامه غذایی محدود و بسیار سختی دارد و اگر می خواهید به نتیجه مطلوب برسید؛ نباید تحت هیچ شرایطی، از قوانین سرپیچی کنید! دلیل نام گذاری این نوع رژیم به این خاطر است که سیستم متابولیسم بدن را شوکه کرده و بدن را وارد یک دوره فشرده چربی سوزی میکند. در این دوره فشرده، بدن مقدار زیادی از چربیهای خود را از دست داده و با کاهش وزن سریع روبرو میگردد. رژیم شوک که با نام “رژیم کراش” هم شناخته می شود؛ تنها بایستی در یک دوره مشخص کوتاه مدت دنبال شود و از استفاده طولانی مدت از این رژیم جلوگیری شود.
چرا رژیم شوک می گیریم؟
چرا باید به سراغ به این رژیم سخت و طاقت فرسا برویم؟ معمولا افراد در شرایط مختلف، برای چند دلیل مهم زیر، وارد این دوره رژیمی می شوند:
- کاهش وزن در یک دوره بسیار کوتاه
- خارج شدن از وضعیت استپ وزنی
- کاهش وزن سریع پیش از عملهای جراحی خاص
- حفظ کردن وزن کاهش داده شده
- به دست آوردن روند کاهشی وزن پس از رژیم شوک
- کاهش وزن ورزشکاران و رسیدن به وزن ایده آل پیش از شروع مسابقات ورزشی
مطلب پیشنهادی: کبد چرب چیست؟
نحوه عملکرد رژیم شوک در بدن
شاید برایتان سوال باشد که چرا کارشناس متخصص تغذیه این نوع رژیم را به شما توصیه کرده است! به زبان ساده، هدف اصلی رژیم شوک این است که کم ترین میزان کالری را به بدن شما برساند. با این روند، سیستم متابولیسم سلول های بدن که کالری زیادی از طریق تغذیه دریافت نمی کند؛ مجبور است از چربی های انباشته شده، انرژی مورد نیاز خود را به دست آورد؛ به این ترتیب فعالیت خود را به طور قابل توجهی افزایش می دهد. هر چه میزان فعالیت سیستم متابولیسم بدن بیشتر باشد؛ میزان سوخت و ساز سلول ها افزایش پیدا کرده و چربی های بیشتری می سوزند و به قول معروف، آب می شوند! اما این تنها واکنش اولیه بدن به کمبود دریافت کالری است. پس از مدتی؛ بدن متوجه کمبود انرژی شده و تلاش می کند تا خود را با این شرایط سازگار کند. به همین منظور در راستای حفظ انرژی بیشتر، میزان متابولیسم و سوخت و ساز سلول ها را کاهش می دهد.
مطلب پیشنهادی: رژیم همپتون چیست؟
چالش های رژیم شوک
همانطور که همه ما به خوبی می دانیم؛ وزن کم کردن و رژیم گرفتن، کار چندان راحتی نیست. حالا تصور کنید که قرار است این کار را به صورت فشرده و در دوره ای بسیار کوتاه انجام دهید؛ قطعا با چالش های زیادی روبرو خواهید بود که شناخت این چالشها به شما در شروع این مسیر و پیمودن آن کمک خواهد کرد. مهم ترین چالش رژیم شوک این است که در روزهای اول، ضعف و گرسنگی شدیدی را احساس خواهید کرد. این به این دلیل است که زمانی که بدن کالری بسیار کمی از طریق غذا دریافت میکند، فورا به سراغ مصرف منبع انرژی خود یعنی چربی های انباشته شده نمیرود. پس منتظر گرسنگی شدید در روزهای ابتدایی رژیم باشید و به سراغ مصرف کالری بیشتر نروید و به قوانین رژیم خود پایبند بمانید. یکی دیگر از چالشهای پیشرو در رژیم شوک، احساس خستگی و تنبلی است. از آن جایی که بدن انرژی زیادی از طریق غذا دریافت نمیکند و بایستی برای تامین انرژی به منابع غذایی انباشته خود اتکا کند؛ ممکن است بیشتر روز احساس خستگی، بی حالی و تنبلی داشته باشید. اگر تصمیم به شروع این دوره رژیمی میگیرید؛ بهتر است برای این احساس خستگی آماده باشید و آن را با مکملهای غذایی مجاز جبران کنید.
قوانین کلی رژیم شوک که باید بدانید
تا اینجا با رژیم شوک به خوبی آشنا شدیم. حالا اگر بخواهیم وارد این دوره رژیمی بشویم؛ ابتدا بایستی بدانیم که دقیقا با چه چیزی روبرو هستیم! رژیم شوک انواع مختلفی دارد که هر کدام قوانین و اصول خود را دارند؛ با این حال چند مورد از مهمترین قوانین کلی رژیم شوک به شرح زیر است:
- نوشیدن آب به میزان زیاد
- عدم مصرف مشروبات الکلی
- محدود کردن مصرف نمک و شکر
- کاهش شدت فعالیتهای بدنی و ورزشی و یا جایگزینی با یوگا و پیلاتس
- تغییر ندادن وعدههای غذایی در برنامه رژیم
- عدم پُرخوری عصبی در روز آزاد رژیم
- تعیین زمان مشخص در طول شبانه روز برای هر وعده غذایی
مطلب پیشنهادی: علت ریزش مو و روش های جلوگیری
میزان اثربخشی رژیم شوک
کارشناسان و محققان عقاید متفاوتی درباره این نوع رژیم و اثرات مثبت و منفی آن روی بدن و روند کاهش وزن دارند. به عقیده برخی از کارشناسان، وزن کاهش پیدا کرده پس از پایان این دوره، مجددا بازمی گردد و حتی ممکن است دچار اثر یویو شوند. با این حال برخی دیگر از کارشناسان بر این باورند که شوکه کردن سیستم متابولیسم با این روش، می تواند فعالیت مطلوب این سیستم را برای مدت طولانی، حتی پس از پایان دوره رژیم، شارژ کند. به همین دلیل، ممکن است افراد حتی پس از پایان دوره رژیم شوک، همچنان به کاهش وزن ادامه دهند.
مراحل قدم به قدم رژیم شوک
به طور کلی؛ رژیم شوک 5 مرحله مهم دارد که البته شما می توانید بنا به شرایط خود یا نظر پزشک، هر یک از این مراحل را حذف کرده یا جایگزین کنید. این 5 مرحله مهم شامل موارد زیر هستند:
شکر را حذف کنید یا به حداقل برسانید
اولین مرحله در رژیم شوک، حذف یا به حداقل رساندن میزان مصرف شکر تصفیه شده است. با حذف شکر، پروسه لاغر شدن شما با سرعت بیشتری صورت می پذیرد و مصرف غذاهای بدون شکر، تجمع چربی در ناحیه شکم و پهلو را به همراه نخواهد داشت. این روش میتواند یک راهکار موثر از بین روشهای لاغری شکم و پهلو باشد.
سبزیجات بیشتری مصرف کنید
در قدم دوم؛ بایستی میزان سبزیجات بیشتری را در وعده های غذایی خود قرار دهید. بهتر است از سبزیجات بدون نشاسته که دارای برگ سبز هستند مانند اسفناج، فلفل دلمهای، کرفس و هویج استفاده نمایید.
مصرف پروتئین بدون چربی را افزایش دهید
با مصرف پروتئین بدون چربی از انباشته شدن چربی در بدن جلوگیری کرده و از طرفی حجم عضلات خود را افزایش خواهید داد. همچنین با مصرف پروتئین های بدون چربی، کالری کمتری به بدن خود وارد می کنید که این در راستای اهداف رژیم شوک است.
نوشیدن آب زیاد را فراموش نکنید
نوشیدن آب زیاد از اهمیت بسیار بالایی در این دوره رژیمی برخوردار است و می تواند تاثیر بسیار خوبی روی بهبود عملکرد سیستم متابولیسم سلولهای بدن داشته باشد. پس تا میتوانید آب بنوشید!
میزان مصرف کربوهیدرات را کاهش دهید
مصرف منابع غذایی که میزان کربوهیدرات بالایی دارند را کاهش دهید و کربوهیدرات مورد نیاز بدن خود را از منابع سالم مانند هویج و کلم بروکلی به دست آورید. هر چند حذف کامل منابع کربوهیدرات نباید صورت بگیرد؛ با این حال کاهش دادن آن در روند رژیم شما بسیار موثر واقع خواهد شد.
مطلب پبشنهادی: رژیم غذایی کبد چرب و فواید آن
انواع رژیم شوک که باید بشناسید
کارشناسان تغذیه، چندین نوع رژیم شوک را تعریف کرده اند تا هر فرد بنا به شرایط فیزیکی و فیزیولوژیکی خود، بتواند از این دوره رژیمی جهت کاهش وزن استفاده کند. ما در این بخش از مقاله به بررسی 4 مورد از انواع رژیم شوک می پردازیم.
رژیم شوک 1 روزه
رژیم شوک یک روزه نوعی روزه داری یا رژیم فستینگ هم به شمار می رود. در این نوع رژیم، تنها مجاز به مصرف نوشیدنی های فاقد شکر مانند چای سبز، قهوه، آب سبزیجات، آب میوه طبیعی و انواع دمنوش های بدون شیرین کننده هستید.
رژیم شوک 3 روزه
در این نوع رژیم با کاهش قابل توجهی از میزان مصرف کربوهیدرات روبرو هستیم. در رژیم سه روزه نباید از هیچگونه روغن یا چربی و میوه هایی مانند انگور یا سیب استفاده کنید. در صورتی که بتوانید در تمام طول 72 ساعت، قوانین سخت رژیم خود را حفظ کنید؛ حدود 3 الی 4 کیلو کاهش وزن خواهید داشت.
رژیم شوک 7 روزه
اگر قصد آغاز رژیم شوک هفت روزه را دارید؛ بهتر است هفت روز ورزش یا فعالیت های سنگین را کنار بگذارید. در این نوع رژیم، بدن به مدت هفت روز، کم ترین میزان کالری را دریافت کرده و حدود 5 کیلو وزن از دست می دهید. در رژیم هفت روزه، نوشیدن آب زیاد بسیار مهم بوده و تاثیر مثبتی در روند آن دارد.
رژیم شوک 14 روزه
رژیم شوک آسان یا رژیم شوک چهارده روزه، محبوب ترین نوع رژیم شوک است که در طول دو هفته، حدود 2 الی 11 کیلو از وزن را کم می کند. مصرف سبزیجات، قهوه و میوه در رژیم 14 روزه به حداکثر رسیده و میزان مصرف کربوهیدرات، چربی و قند به کمترین میزان خود خواهد رسید.
مطلب پیشنهادی: شاخص توده بدنی چیست؟
مزایای رژیم شوک
متخصصان تغذیه بر این باورند که رژیم شوک میتواند مزایای زیر را برای بدن به همراه داشته باشد:
به سرعت میزان مشخصی از وزن را کاهش میدهد
اگر به دنبال کاهش وزن فوری هستید و میخواهید در مدت زمان کوتاهی نتیجه مطلوب بگیرید؛ بهترین راه این است که به سراغ رژیم شوک بروید.
میتوان به آن متعهد ماند
در صورتی که شما هم جزو افرادی هستید که نمی توانید به برنامه رژیم خود در طولانی مدت متعهد بمانید؛ رژیم شوک با نتیجه فوری به شما انگیزه استمرار در روند کاهش وزن و لاغری را میدهد.
به سم زدایی بدن کمک میکند
برخی رژیمهای شوک که محدود به مصرف ماده غذایی خاصی هستند؛ مانند رژیم شوک انگور، منجر به سم زدایی بدن شده و به پاکسازی بدن از سموم و رادیکال های آزاد کمک میکنند.
مطلب پیشنهادی: دوپامین چیست؟
معایب و عوارض رژیم شوک
هر چند رژیم شوک مزایای خوبی به همراه دارد؛ با این حال نمی توان معایب و عوارض آن را انکار کرد! اگر قصد شروع این دوره رژیمی را دارید، بهتر است به خوبی با معایب و عوارض احتمالی آن آشنا باشید و تصمیم آگاهانه ای بگیرید.
اختلال در تعادل عملکرد روده
در صورتی که بدن نتواند مواد مغذی مورد نیاز خود را از طریق تغذیه به دست آورد؛ ممکن است منجر به بروز مشکلات روده و حرکات نامنظم آن شود.
بروز احساس ضعف جسمانی
بدن برای سازگار شدن با شرایط کمبود انرژی، در فاز گرسنگی قرار گرفته و فعالیت متابولیک سلول ها را به شدت پایین میآورد که همین موجب ضعیف شدن بدن و بروز احساس ضعف و بی حالی میگردد.
تضعیف سیستم ایمنی بدن
با محدود کردن کالری دریافتی، بسیاری از ویتامینها، مواد معدنی و سایر مواد مغذی به بدن نمیرسند و همین موجب تضعیف سیستم ایمنی بدن میگردد.
سردرد و سرگیجه به دنبال کم آب شدن بدن
در طول این دوره رژیمی، منابع مهم گلیکوژن که به آب متصل هستند، خالی از انرژی می شوند. به این ترتیب آب بدن کم شده و دچار سردرد و سرگیجه می شوید.
تحلیل رفتن عضلات
در این نوع رژیم، عضلات بدن به سرعت تحلیل می روند و همین می تواند موجب کاهش فعالیت متابولیک شود.
از بین رفتن تعادل هورمونی
هورمون های گرلین و لپتین مسئول تنظیم حالت گرسنگی و سیری در بدن هستند که میزان ترشح این هورمون ها در طول رژیم شوک بهم می ریزد که موجب بروز احساس گرسنگی و ضعف بسیار شدید می گردد.
بروز نوسانات خلقی
از آنجایی که در طول این دوره رژیم، مغز انرژی کافی دریافت نمی کند؛ نمیتواند به خوبی عمل کند که این باعث بروز احساس ناامیدی، عصبانیت، تحریک پذیری و عدم تعادل احساسی میشود.
کلام آخر
در این مقاله به بررسی رژیم شوک و هر آنچه که درباره این نوع رژیم باید بدانید پرداختیم. همچنین با بررسی انواع رژیم شوک، مزایا و معایب آن؛ تلاش کردیم تا دیدگاه منطقی و درستی درباره این دوره رژیمی به شما عزیزان ارائه دهیم. امیدواریم از مطالعه این مقاله لذت بُرده و پاسخ سوالات خود را دریافت کرده باشید. با سپاس از این که همراهمان هستید و به ما اعتماد دارید. با آرزوی تندرستی.
دیدگاه شما